Размер на шрифта: +
3 minutes reading time (533 words)

Важни съвети при закупуване на застраховка автокаско

При изготвянето на вашето автокаско застрахователите взимат няколко фактора за изчисляването на цената. Те обръщат внимание на вашата възраст и семейно

При изготвянето на вашето автокаско застрахователите взимат няколко фактора за изчисляването на цената. Те обръщат внимание на вашата възраст и семейно положение. И тъй като няма как да повлияете на възрастта си, ето някои от другите фактори, които можете да направите благоприятни. Все пак винаги можете да изберете кола, чието автокаско струва по-малко.

Какво осигурява вашата застраховка?

Когато си купувате полица за автокаско, трябва да знаете, че редица компоненти изграждат нейната цена.

  • Телесно нараняване – покрива разходите по искове за смърт или телесно нараняване, които могат да бъдат заведени срещу вас, ако при катастрофа сте наранили някого.
  • Имуществени щети – Покрива щетите по искове, които биха могли да бъдат заведени срещу вас, ако при инцидент увредите имуществото на трета страна.
  • Медицински разходи – застраховката покрива разходите, които са направени по вашето лечение, както и това на вашите спътници. Това е задължителна клауза в застрахователния договор в някои държави, а при други има възможност да се добави по желание на клиента. В случаите, когато вината за инцидента не е ваша, това е част от основното покритие на застраховката автокаско.
  • Осигуряване срещу незастраховани шофьори – Това е частта от автокаското, която покрива щетите, които са нанесени на вас или спътниците ви от незастраховани шофьори или такива, които са напуснали мястото на произшествието. Тази клауза от вашата застраховка автокаско се задейства и срещу шофьори, които нямат достатъчно покритие на застраховката. В някои държави шофьорите, които не са застраховани, е около 30%.
  • Всеобхватни имуществени щети – в този случай, автокаското покрива щети, които биха могли да възникнат при вандализъм, кражба, пожар, вятър, наводнения и всякакви други бедствия. Това са всички щети на вашия автомобил, които не са причинени от инцидент.

Предпочитания

Може би искате да си купите спортен автомобил или луксозен SUV. Трябва да знаете, че това със сигурност ще повиши цената на вашата полица за автокаско. Те ще ви вземат повече пари, за да са сигурни, че ще могат да покрият разходите ви при настъпване на застрахователното събитие. Застрахователните премии на автокаското се основават отчасти на цената на превозното средство. Това се прави с цел при кражба или унищожаване на автомобила да може да ви се изплати достатъчната сума от автокаското. Цената на ремонта на вашето превозно средство също може да се отрази на цената на застраховката ви.

Ако искате да закупите спортен автомобил или SUV,много вероятно е цената на вашето автокаско да се повиши. Застрахователите смятат, че това са коли, които са скъпи и едновременно с това носят по-високи рискове. Освен това, често тези коли са обект на кражба, което също дърпа цената на автокаското нагоре.

За ниско рискови коли в този сегмент се смятат малките по кубатура коли, както и семейните автомобили.

Все пак е наистина важно да се отбележи, че освен тези фактори компаниите определят цената на автокаското според техния опит. Ако една компания е застраховала и преди скъпа спортна кола, която в последствие е претърпяла инцидент, вероятно цената на автокаското ще е доста висока. Ако друга компания няма подобен опит, то почти сигурно е, че застраховката при тях може да ви излезе по-евтино. 

Коя застрахователна компания да изберете? Сравнете най-добрите на ezastrahovane.bg

1
Важни неща, които е необходимо да знаем преди поле...
Защо е толкова важно да купувате само качествени с...