Размер на шрифта: +
2 minutes reading time (496 words)

Каква е разликата между днешните слънчеви колектори и панели?

Ако сте се чудили кой е най-добрия алтернативен начин за производство на безплатна слънчева енергия, тогава днешната ни тема ще ви бъде особено интересна.

Ако сте се чудили кой е най-добрия алтернативен начин за производство на безплатна слънчева енергия, тогава днешната ни тема ще ви бъде особено интересна. Едни от най-масово използваните начини това са слънчевите колектори или пък панелите. Много хора дори си мислят, че те са едно и също нещо, но това не е така, като основното им отличие е тяхната ефективност.

И така, модерните слънчеви колектори SUNSYSTEM произвеждат  топлинна енергия, докато панелите – електричество.  При соларните системи се използва така наречения парников ефект, като по този начин се трансформира слънчевата радиация в топлина енергия. В тях се използват два вида течност, тоест вода или смес, която се състои пак от вода, но с наличието на антифриз в нея. Първия вариант се използва, ако температурите във вашия регион не падат под нула градуса зимните месеци, докато втория се използва в точно обратната ситуация, тоест тъй като водата би замръзнала при много ниски температури.

Работата на слънчевите панели е напълно различна, тоест те преобразуват радиацията от слънчевите лъчи в електричество. За разлика от колекторите, те работят най-ефективно точно при ниски температури, като общото помежду им е, че и двете системи трябва да са изложени на максимално осветено от слънцето място според редица правила. За съжаление фотоволтаичните системи са все още доста скъпа инвестиция и затова масовата практика у нас е те да се използват само от големи заводи и така нататък. Просто едно домакинство трудно би могло да си позволи такива инвестиции, имайки предвид и това, че тяхната ефективност засега е на доста слабо ниво, тоест достига едва 17%. При модерните слънчеви колектори Sun System нещата са доста различни, тъй като тази инвестиция в покупката им е напълно поносима за всеки един бюджет, а и тя ще се изкупи доста бързо, тоест за период от около 1-2 години. Всичко тук зависи от това, колко хора живея в дома. Така можем да добавим, че правилото, колкото повече вода ползвате, толкова повече ще пестите тук важи с пълна сила. Причината затова, че тези системи все по-силно навлизат в страната ни и се предпочитат от много домакинства в България е това, че ефективността на практичните слънчеви системи достига до над 90%.  По този начин вие ще можете да си набавяте ежедневно нужното ви количество топла вода и то без да плащате пари за това.

Няма как да пренебрегнете факта, че слънцето е най-мощния източник на енергия света, дори ако се сравни с всички електроцентрали, то той пак си остава на челно място. Само за една секунда то изпраща към земята такова количество енергия, което би стигнало за да се произвежда енергия за период от една година. Точно поради тази причина трябва да преосмислите добре приоритети си и да заложите на модерните слънчеви колектори Сън Систем, които ще ви помогнат, както да е грижите за финансите си и вашия семеен бюджет, а също така да околната среда. 

 

 

1
Идеи за декорация на детска стая
Немски език за деца – лесно изучаване, чрез прилож...
 

Коментари (0)

There are no comments posted here yet

Оставете вашите коментари

Posting comment as a guest. Sign up or login to your account.
прикрепени файлове (0 / 3)
Share Your Location