Размер на шрифта: +
2 minutes reading time (431 words)

Хлориране на водата в басейна

Хлориране на водата в басейна

Нормите за чистотата на водата в плувните басейни са такива, че практически водата в басейна трябва да е напълно годна за пиене.

Нормите за чистотата на водата в плувните басейни са такива, че практически водата в басейна трябва да е напълно годна за пиене. При почистването на басейна трябва да се постига кристално чиста вода, в която действително да липсват болестотворни микроорганизми. За целта се прилагат два типа почистване на водата – механично почистване от замърсители, което се извършва през филтърната система на басейна и химическо почистване чрез дозиране на определени химикали. Както често се случва обаче, стремежът да се защитим от болести при ползването на басейн, може да доведе в крайна сметка до още по-сериозни проблеми, ако пречистването на водата в басейна и прилагането на химията за басейни се извършват непрофесионално.

Отдавна е известно, че хлорът е един от ефективните унищожители на микроби и други вредни микроорганизми. Хлорирането на водата в басейните е най-стария и все още най-популярния метод за химическо пречистване. Понякога обаче собствениците на басейни, които се опитват да поддържат сами басейните си, действат според максимата “колкото повече – толкова по-добре” и в повечето случаи предозират хлора, поставяйки във водата много повече от необходимото количество. Трябва да се подчертае, че както недостатъчното количество хлор, така и прекомерно голямото количество хлор във водата на басейна, са еднакво вредни за ползвателите на басейна.

Концентрацията на хлор във водата се измерва със специални уреди, които са част от оборудването на басейните, но е възможно тези уреди да не отчитат правилно съдържанието на хлор, тъй като просто индикаторите са били разядени от голямата концентрация на хлор. Има и други начини да бъде регистрирано прекомерното хлориране на водата в басейна – например предозирането с хлор предизвиква силна миризма малко над повърхността на водата. Съществуват и преносими тестери за хлор – един от популярните е DPD-1.  Идеалното съдържание на хлор във водата на един басейн е 0,4 милиграма на литър, но хлорното съдържание може да бъде в рамките от 0,2 до 0,7 милиграма на литър и е необходимо непрекъснато следене на нивото на хлора, за да се поддържа тази концентрация. По-ниска концентрация може да позволи развитие на болестотворни организми във водата, а по-високата концентрация може да предивзика дразнене по кожата на къпещите не в басейна.

Собствениците на басейни трябва да имат предвид, че има няколко фактора, които определят нуждата от повишено съдържание на хлор във водата. Един от тези фактори например е темтературата на водата. Колкото по-топла е водата, толкова по-лесно се развиват в нея болестотворни микроорганизми, което пък от своя страна означава, че при по-топла вода е необходимо третиране с по-голямо количество хлор.

2
Изграждане на няколко PPC кампании
Какво не знаем за английския език
 

Коментари (0)

There are no comments posted here yet

Оставете вашите коментари

Posting comment as a guest. Sign up or login to your account.
прикрепени файлове (0 / 3)
Share Your Location