Размер на шрифта: +
2 minutes reading time (480 words)

Морски транспорт - от древността до днес

Още преди години единственият начин за превоз на стоки и хора е бил морски транспорт.

Още преди години единственият начин за превоз на стоки и хора е бил морски транспорт. И до днес това е най- разпространения начин за превоз от една държава до друга. Нещо повече, в наши дни той играе важна роля за развитието на международната търговия за много страни.

Историята му започва още от праисторическо време , когато човекът е създавал плавателни средства като канута. Благодарение на тях той е можел да се пресели на много отдалечени места. Така започва началото на нов вид транспорт, който остава и до днес.

Историците разказват, че през древността корабоплаването претърпява голямо развитие и се усъвършенства. Тогава са се появили големи плавателни съдове, което изиграва важна роля за развитието на търговията.

През античността е започнало оформянето на стабилни морски пътища и нови видове кораби са били създадени. Тогава се поставя началото и на един по- съвършен и по – сигурен морски транспорт

Развитието му е продължавало през всички години, за да достигне до нивото , което е днес. В нашия съвременен свят този вид транспорт е най- евтиният и ефикасен за превоз на стоки и хора.

Макар че сме във така нареченият век на авиацията, морски транспорт все още широко разпространен. Според последни данни в този вид превози заемат 62% в световният товарооборот.

Благодарение на своите предимства този транспорт все още остава най- предпочитаният вид превоз на стоки. Нещо повече 90% от световния транспорт по море е на международни превози.

От години морски транспорт е бил свързващата връзка за много държави с останалия свят, като Япония, Нова Зеландия, Австралия и други.

Като най- древният превоз останал и до днес, той продължава да се развива. Съвременният транспорт по море се използва за превоз на всякакъв вид твари- течни, чупливи, твърди.

Развитието на световния морски транспорт продължава, като днес той предлага сигурност и удобство. Създадени са специални кораби за превоз на определени товари, като танкери и контейнеровози.

Неоспорим факт е , че този вид превоз , съществуващ от древни времена е все още най- широко разпространен при международни превози. Днес той обслужва около 80% от международната търговия.

За големите държави международната търговия е от голямо значение. В Русия например обемът на товари, превозени с морски транспорт всяка години нараства със 7%.

Съвременният морски транспорт играе голяма роля и за икономиката на страни като Русия. Нещо повече, голяма част от митните сборове в бюджета на страната са именно от стоки превози с морски транспорт.

За да посочим предимствата му са нужни повече от няколко реда. Най- съществената разлика между морския и всеки друг вид транспорт е , че нито един вид земен или въздушен транспорт не може да превози толкова товар.

Що се отнася до превози на товари или хора, сигурността е от най- голямо значение. Морски транспорт е с най- малък брой катастрофи, аварии или загуба на товар. Той осигурява сигурност и спокойствие.

1
4 тактики, които ще са успешни за локалното търсен...
Светодиодни ленти за автомобила ви