Размер на шрифта: +
2 minutes reading time (421 words)

Чип тунинг – полезен или вреден за автомобила?

Чип тунинг – полезен или вреден е той за автомобила? Най-общо услугата чип тунинг оптимизира възможностите на двигателя

Чип тунинг – полезен или вреден е той за автомобила? Най-общо услугата чип тунинг оптимизира възможностите на двигателя, увеличавайки мощността му и намалявайки разхода на гориво. Но за да бъде постигнат този очакван и търсен от всеки собственик ефект, трябва да се обърнете към наистина добър специалист.

Добрият специалист преди и след процедурата по чип тунинг ще направи безплатна диагностика на автомобила ви. Предварителната автодиагностика се прави с цел да се провери подходящ ли е двигателят за препрограмиране, или чип тунинг. Всепризната заблуда е, че извършеният чип тунинг може да подобри показателите на остарял или повреден двигател или на автомобил, изминал хиляди километри. Ако автомобилът ви попада в някоя от по-горните категории, то по-разумно би било да го закарате на автосервиз и едва след това да мислите за чип тунинг.

Какво представлява услугата чип тунинг? Това е сравнително нов метод за „изваждане” на оптималните възможности на автомобила, заложени от производителя. Ефективен е при нови автомобили, при които не са правени „подобрения” и които са с оригиналните си части и системи. Използва се както при бензинови, така и при дизелови двигатели.

Всеки един от автомобилите, произведени след две хилядната година, може да бъде подложен на процедурата чип тунинг. Това се обяснява с факта, че автомобилът работи на базата на вграден в него „компютър”, или казано по научному – електронен управляващ блок (ECU). Софтуерът, съдържащ всички команди по управлението, се съдържа в чип. Производителите, опасявайки се от използването на некачествено гориво, от ценовата конкуренция или пък съобразявайки се с еконормите, не залагат в този чип команди, отговарящи на оптималните възможности на двигателя.

Възможно е автомобил, попадащ в по-ниска ценова категория, да е с показатели на двигателя, отговарящи на по-висок клас автомобили. Това обаче трябва да се „диагностицира” от опитен специалист, разполагащ със съвременна модерна апаратура. Обикновено това е OBD флашер – интерфейс за четене или запис през диагностична букса. След проведената автодиагностика се преминава към процедурата чип тунинг. Тук е възможно да се използват универсални чипове, подходящи за съответните двигатели, както и индивидуални чипове. Индивидуални чипове се използват в случаите, когато са направени промени по автомобила, отличаващи се от неговите производствени характеристики. Например замяна на инжекторите с по-големи, увеличаване обема на двигателя и други подобни. В този случай се говори за индивидуален подход, което е възможно, но крие по-големи рискове.

Най-общо казано, извършваният чип тунинг „изважда скритите качества” на автомобила, оптимизирайки неговата мощност, позволявайки развиването на по-високи скорости и пестейки гориво - http://www.genercom.bg/bg/home

 

 

2
Подаръци за рожден ден
Преимуществата на мебели по поръчка
 

Коментари (0)

There are no comments posted here yet

Оставете вашите коментари

Posting comment as a guest. Sign up or login to your account.
прикрепени файлове (0 / 3)
Share Your Location