Размер на шрифта: +
2 minutes reading time (453 words)

Дезинсекция- кога и защо?

Ако често се будите от бръмченето на комари, мухи или други вредни насекоми, значи имате спешна нужда от дезинсекция.

Ако често се будите от бръмченето на комари, мухи или други вредни насекоми, значи имате спешна нужда от дезинсекция. Така се наричат всички мерки и средства, които се използват за унищожаването на хлебарки, бълхи, оси, дървеници, кърлежи, комари и др. подобни инсекти.

Нападението от този вид нежелани насекоми става особено голям проблем през летните месеци, когато мухи, комари, кърлежи и техните побратими безмилостно хапят или заразяват храни и растителни култури. Тогава фирмите за дезинсекция нямат време за почивка. Но и през останалите месеци от годината борбата с инсектите е отговорна работа, която изисква и осъвременяване на средствата за дезинсекция.

Обикновено хората първоначално сами търсят начини за прогонването на досадниците и закупуват от аптеките прахове или други средства за дезинсекция. Най-сигурният начин обаче си остава този, който фирмите за дезинсекция ще приложат във вашия дом, магазин, склад, офис или друго помещение. За целта е необходимо да се направи своевременна връзка с тези фирми – възможно е дори да се сключи и предварителен договор за по-дълъг период от време, в който се описват специалните мерки и средства за дезинсекция. Подобни договори са много ефективни, когато се сключват с големи обществени организации или учреждения, със собственици на магазини и студия за красота, с училища, с автотранспортни фирми, със селскостопански фирми и други. Никой не е застрахован от нападения на инсекти, поради това своевременната и многократна дезинсекция не само унищожава вредните насекоми, но и предпазва от повторната им поява- поне за по-дълъг период от време.

Най-често използваните средства за дезинсекция против комари, мухи, бълхи, кърлежи и оси са репелентните кремове и спрейове, както и специалните тебешири, с които се очертават линии по местата, където минават насекомите. Това са химични средства за дезинсекция. Към тях се отнася и фумигацията, тоест обгазяването. Използва се за предпазване на растенията от вредни насекоми. Заедно с напояването той е един от най-ефикасните средства за дезинсекция на растителни площи. Изключително бърз ефект има и разпръскването на специални вещества, които убиват вредните насекоми. Като цяло химичните средства за дезинсекция са едни от най-използваните и ако се приложат своевременно и за по-продължителен период, гарантират сигурността и здравето на хора и растения.

При някои от методите за дезинсекция се спазват специфични правила за приложение- например при открития пламък, през който преминават инсектите, трябва да се затворят отвсякъде помещенията.

Насекомоуловителите, инсектицидното лепило или ултразвукът са само малка част от успешните средства за дезинсекция. Те се налага да бъдат подобряват сравнително често, защото вредителите привикват към тях. Интересно решение в това отношение е намерено чрез биологичните методи за дезинсекция, включващи заселване на птици, растения, заразни болести и др., които унищожават по естествен път инсектите, намерили убежище върху растителните площи.

1
Поддръжка на ламинирания паркет
Камините и разнообразието от видовете камини
 

Коментари (0)

There are no comments posted here yet

Оставете вашите коментари

Posting comment as a guest. Sign up or login to your account.
прикрепени файлове (0 / 3)
Share Your Location