Размер на шрифта: +
2 minutes reading time (469 words)

На война срещу хлебарките чрез дезинсекция!

Хлебарките са вездесъщи нашественици, от които трудно можем да се отървем, освен чрез дезинсекция.

Хлебарките са вездесъщи нашественици, от които трудно можем да се отървем, освен чрез дезинсекция. Те се разпространяват най-вече по къщи и жилищни кооперации, в складове с храни, в кухненски помещения на заведения за обществено хранене. В нашата кооперация също се сблъскахме с тази напаст. Трябваше да предприемем незабавна дезинсекция, за да унищожим неприятните гадини. В последно време се наблюдаваха не само в мазетата на живущите, но достигаха и до кухните на отделни апартаменти. Дори съседи от най-горните етажи се оплакваха, че в баните и коридорите са забелязали хлебарки. Първоначално всеки от нас си правеше самостоятелна, локална дезинсекция. Действахме с подръчни средства, които можеха да се намерят в някои аптеки.Инсектицидните лампи и капани с ароматно лепило, които се използваха при дезинсекция не можеха да помогнат много.Те унищожаваха най-вече летящи насекоми.

За дезинсекция срещу хлебарки имаше различни пулверизатори, които разпръскват отровни капки, със силно дразнеща миризма, които полепваха по различни повърхности.Други от нас използваха репеленти, които бяха един вид дезодоранти с токсично действие срещу насекоми.Аз лично когато се заех с дезинсекция на дома ми, използвах един интересен тебеширен инсектициден спрей.С него очертавах една ивица, като от тебешир, около различните кухненски шкафове.Доколкото разбрах, ивицата не допускала разни насекоми като мравки и хлебарки до килера с хранителните продукти.Това обаче бяха временни и не особено надеждни мерки. За определен период се спасявахме, но после упоритите и неизтребими хлебарки пак изпълзяваха.Събрахме се, и решихме да направим една колективна дезинсекция на цялата сграда, за да унищожим окончателно вредните насекоми.За тази цел трябваше да извикаме лицензирана фирма, която може да извърши такава дезинсекция на сградата.

На пазара имаше различни фирми, които извършваха дезинсекция на сгради и открити площи.Фирмите имаха различни ценови оферти.Ние се спряхме на една, която ни устройваше, предвид парите с които разполагаше домсъвета. От фирмата дойдоха работници, които със специална машина щяха да обработят помещенията в сградата. Те обясниха, че най-добрия метод при дезинсекция е така наречената пулверизация.При нея, със специална пръскачка се разпръскваше течност или прахообразно вещество.Тази дезинсекция най-пълно и цялостно можеше да обхване всички помещения на една сграда.Разпръскваше се специална селектирана отрова, което бе безвредна за човека, но все-пак, докато работеха, работниците ползваха специални маски, за да не вдишат изпаренията на разпръснатото вещество. По правило, при всяка дезинсекция, се започва от долните етажи към горните. Работниците първо обработиха всички мазета, после стълбищата и между етажните площадки.Накрая останаха да подложат на превантивно третиране с препарати и самите жилищни помещения.Това ставаше на отворени прозорци, като човек беше добре да не влиза в третираното помещение поне тридесет минути.След като извършиха пълна дезинсекция на цялата сграда, служителите на фирмата започнаха да обработват и тревните открити площи около сградата.Така, чрез дезинсекция, се пресичаше възможността, в района да се размножава популация на тези вредни насекоми, както и да дойдат хлебарки от други места.

 

 

1
Луксозни подаръци присъстват в държавния протокол
На почивка в Стара планина – да посетим град Април...
 

Коментари (0)

There are no comments posted here yet

Оставете вашите коментари

Posting comment as a guest. Sign up or login to your account.
прикрепени файлове (0 / 3)
Share Your Location