Размер на шрифта: +
2 minutes reading time (340 words)

Съхраняване на фактури

Сигурно ще е малко странно да ви зададем въпроса – знаете ли как да съхраните данъчните си документи?

Сигурно ще е малко странно да ви зададем въпроса – знаете ли как да съхраните данъчните си документи? Обикновено, това е задължение на счетоводителя, но всъщност по-голямата част от хората, нямат такъв. Ето защо, сега ще ви дадем няколко съвета за това, как да опазите важните документи на предприятието си.

По принцип, всеки, който е данъчно задължен, трябва да пази всички получени и издадени документи най-малко 5 години, след като изтече срокът за погасяване на задълженията му, вписани с съответните фактури.

Всъщност, по време на дните, в които се съхраняват документите, не трябва да се нарушава и променя четливостта, автентичността и цялостта им.

Плюс това, ако данъчно задължение се съхранява в една фактура, например, която се издава или е получена по електронен път, и се пази в друга страна, член на ЕС, човекът трябва да осигури достъп до нея на по-висшите органи, компетентни по въпроса с приходите.

Когато направи това, лицето позволява на НАП да използва съответната фактура в работата си. Съгласно закона, хората са длъжни да запазят документите в Данъчно-осигурителният процесуален кодекс.

Освен на електронен, една фактура може да се запази и на технически, хартиен носител и в архиви. Има вариант, при който информацията се записва на оптичен или магнитен носител. В този случай, хартиения може да се премахне.

Много е важно, информацията, която се копира да се възпроизведе със съдържание и обем, които са еквивалентни на данните от хартиения документ. Ако информацията в дадената фактура се преобразува по някакъв начин, информацията със счетоводните данни се предават в новоучреденото дружество, тъй като в оригиналните документи не се допускат поправки. Ако това стане, съответните фактури се анулират и се пишат наново. Това, обаче, съвсем не означава, че сгрешените се изхвърлят, напротив – те също се пазят. Повредените бланки се съхраняват от издателя.

Ако горе-посочените станат обект на пожар, кражба или изчезнат по подобен начин, е необходимо данъчните да се уведомят за това до 24 часа, след като разберете, че въпросните липсват.

 

1
Научете повече за електронните подписи
Голямата награда е кутия шоколадови бонбони
 

Коментари (0)

There are no comments posted here yet

Оставете вашите коментари

Posting comment as a guest. Sign up or login to your account.
прикрепени файлове (0 / 3)
Share Your Location