Размер на шрифта: +
3 minutes reading time (594 words)

Профилактика и ремонт на автоклиматици

Тенденциите в съвременното автомобилостроене са свързани с внедряване на все по-ефективни и компютъризирани системи в автомобила, така че да не се стига до ремонта на автоклиматици.

Тенденциите в съвременното автомобилостроене са свързани с внедряване на все по-ефективни и компютъризирани системи в автомобила, така че да не се стига до ремонта на автоклиматици. Непрекъснатото усъвършенстване на тези системи има за цел по-безопасно управление на автомобила, предотвратяване на нежелани аварии и разбира се, удобство и комфорт за пътниците. Когато говорим за система, която осигурява приятно прекарване на водача по време на движение, не може да не споменем и автоклиматика.

Ролята на автоклиматика е да регулира температурата в автомобила, според желанието на пътуващите.Приятната температура в купето на автомобила позволява по-добра концентрация на водача, което от своя страна предотвратява умора и невнимание при шофиране. Така може да направим извода, че автоклиматиците в съвременния автомобил са един много важен компонент и за сигурността при шофиране, който може да предотврати опасни инциденти на пътя.Като всяка система, автоклиматиците могат да се повредят, да дадат някакви производствени дефекти, затова е необходимо, поне веднъж в годината да се извършва профилактика. Разбира се, когато говорим за ремонт на автоклиматици, не може да не споменем автомобилните сервизи. Проблемът е, че обикновено автомонтьорите имат знания по определена област, определена система на управление на автомобила.Не всички сервизи имат специално оборудване, което работи с климатични системи, а това е от основно значение, когато се пристъпи към ремонт на автоклиматици. Такова оборудване се наблюдава във все-повече автосервизи, в предвид на това, че нарасна драстично и броят на автомобилите, разполагащи с климатик. Проблемът за повечето автосервизи е, че за такова оборудване се иска и сериозна инвестиция, както и нарочно обучение на работещия персонал по работа с климатични системи и климатизиране на въздуха. Друга особеност, когато се извършва ремонт на климатици е, факта, че принципите и методите на работа за монтиране и демонтиране са различни при различните видове и марки автоклиматици.

Днес има достатъчно специализирани в ремонт на автоклиматици сервизи, които разполагат с необходимото оборудване, и които гарантират качество и надеждност при профилактиране на автоклиматиците. Когато говорим за ремонт на автоклиматици, трябва да изясним, кои фактори могат до доведат до проблеми с тази система. Причините могат да бъдат най-различни, като загуба на фреон, замърсяване радиатора на автомобила, проблем с компресора и др.Системата на автомобилния климатик, като всяка система за климатизиране на въздуха, се състои от филтър и въздухопроводи.Поради това, с времето, при активна работа на климатика, постепенно се натрупва мръсотия, прах, дори бактерии във въздухопроводите. Замърсява се и поленовия филтър, който предотвратява натрупването на нежелани частици и полени от външната среда в купето на автомобила.Затова е необходимо да се извършва редовна профилактика, за почистване на филтрите и въздухопроводите, а когато се налага, и смяна на компресора. До ремонт на автоклиматици се стига, когато не е била извършвана редовна профилактика.Разбира се, възможно е да има и някои скрити дефекти в климатичната система на един автомобил.За да разберем, дали имаме проблем с нашия климатик, или поне да сме наясно дали има нещо нередно, трябва да знаем поне някои основни признаци за това.

Звук подобен на течаща вода, който идва от вътрешността на таблото, или наблюдаването на балончета по стъклото на дехидратора говори, че има някакъв проблем с климатика.Друг явен признак е налице, когато въпреки зададената температура, не се усеща съществена температурна промяна в купето на автомобила. Затова, днес, все-повече автосервизи се оборудват с подходящ инструментариум за ремонт на автоклиматици. За да не се стига до такъв ремонт на автоклиматици, желателно е, водачите и собственици на автомобили, да имат добра култура за годишна профилактика на системите за климатизиране на автомобила.

ремонт автоклиматици - www.bgautoclima.com

1
Бързи заеми за физически лица
Компютри втора ръка ли трябва да изберем?
 

Коментари (0)

There are no comments posted here yet

Оставете вашите коментари

Posting comment as a guest. Sign up or login to your account.
прикрепени файлове (0 / 3)
Share Your Location