Размер на шрифта: +
3 minutes reading time (623 words)

Как избирате добър фотограф?

16

В тази статия ще рагледаме някои основни точки как да изберете добър фотограф за вашето събитие, сватба, рожден ден, кръщене или друг повод.

Вижте повече за нашата работа при избора на добър сватбен фотограф фотограф!
С първата точка е ясно, че за начинаещите може да е трудно да изберат фотограф, но професионалните фотографи също имат проблеми с избора на фотограф.

В края на краищата фотографите и моделите също се женят, отглеждат деца, поддържат акаунти в социалните мрежи, разработват лична марка и пътуват, а за да покажете всички тези моменти на снимки е трудно да направите със собствените си професионални фотографии.

Полезни съвети за избор на фотограф за всички, които са далеч от фотографията:

1. Разгърнете собствения си вкус.

Ако харесвате работата на фотограф, спрете избора си върху него. За да сте сигурни, че фотографът не е самозванец и че работата, която харесвате, наистина принадлежи на автора, потърсете информация за фотографа в различни ресурси, включително социални мрежи.

Обърнете внимание на броя на произведенията на различни ресурси (трябва да има поне 20-30), еднаквостта на всички снимки в качеството и обработката, наличието на подписа на автора на снимката.

2. Анализирайте портфолиото на фотографа.

Ако работата на фотографа ви е харесала, превъртете портфолиото му нагоре и надолу, вижте всички кадри от поредицата, за да разберете как фотографът се справя с инсценирани кадри и репортажи, с различни метеорологични условия и различни условия на осветление.

По портфолиото обикновено можете да прецените дали фотографът е готов за експерименти или прави типични фотосесии, работи в свой стил или все още се търси, развива се в една посока или се опитва в различни жанрове.

3. Прочетете отзиви за работата на фотографа.

За да сте сигурни, че рецензиите са реални, прочетете ги не само на уебсайта на фотографа, но и в социалните мрежи, на специализирани сайтове за рецензии, фото форуми и оценки.

Обърнете внимание на количеството и качеството на рецензиите, връзките или примерните снимки в рецензиите, стила на писане и структурата на всеки рецензия, за да определите дали те са копирани от някой копирайтър.

Чувствайте се свободни да търсите бивши клиенти на фотографа в социалните мрежи и да поискате лична обратна връзка за работата на фотографа.

4. Сравнете цените за снимане от 4-5 фотографи.

Разбира се, ако работата на един фотограф ви е харесала (наистина не искам), тогава е безполезно да се сравнявате. Но ако направите информиран избор, можете да изберете няколко фотографи и да сравните цената на техните услуги, като вземете предвид всички отстъпки и бонуси. 

5. Разговаряйте лично с фотографа.

За да разберете дали наистина работите добре заедно, най-добре е да говорите лично с фотографа: онлайн, по телефона или лично. Разбира се, за да опознаете човека и да разберете дали ще ви е удобно на снимачната площадка, по-добре е да се срещнете и да обсъдите всички подробности лично.

По този начин можете да прецените професионализма, уменията за обслужване на клиенти и човешките качества на фотографа по стила на комуникация.

6. Оценете качеството на снимките по обективни параметри.

Фотографията е изкуство и много решения могат да се разглеждат като творчески експеримент, но има технически параметри, правила за композиция и ретуш, според които дори начинаещ може да оцени качеството на снимките.

Можем да считаме, че снимките са с добро качество, ако нямат преекспониране, размазване и дигитален шум, а фокусът е върху основния обект на кадъра. Ако моделът е заснет от благоприятен ъгъл, в естествена поза, крайниците не са отрязани и кожата не е размазана, вече можем да говорим за висококачествен портрет. Но затрупаният хоризонт понякога може да бъде ярък творчески трик!

Ако сте фотограф или модел, най-вероятно вече познавате десетки свои колеги много добре и отдавна сами сте отбелязали кого искате да снимате. Но често е трудно за професионалист да погледне работата на колегите от разстояние и да избере най-добрия вариант за себе си.

0
С Диема онлайн гледай на живо през интернет топ ма...
Как да снимам деца?