Размер на шрифта: +
4 minutes reading time (831 words)

Възможно ли е да се перат сватбени рокли - плюсове и минуси

Сватбена фотография

В тази статия ще разгледаме някои идеи за почистване и обгрижване на сватбената рокля.

Когато дългоочакваното събитие бъде изоставено, младоженците остават със стотици красиви снимки, подаръци от приятели и роднини, както и с техните великолепни тоалети. Какво да направите, ако снежнобялата сватбена рокля се изцапа? Този въпрос е особено актуален за онези, които вземат луксозно облекло под наем, защото трябва да го предадете в перфектно състояние.

Какво да правя? Поставянето на скъпа рокля в химическо чистене е много рисковано, тъй като резултатите от агресивна процедура могат да бъдат много пагубни: структурата на тъканта ще се срути, а появата на дупки по нея ще бъде неизбежна. Как да измиете сватбена рокля у дома и струва ли си изобщо да се направи?

 За да сте перфектни на вашата сватбена фотография, е необходимо да предприемете следните стъпки за вашата сватбена рокля:

Сватбена рокля може да бъде освежена, като се използва както пране на ръце, така и пералня: всичко зависи от материала на продукта, наличието на бижута върху корсета и подгъва, както и от естеството на замърсяването. Някои момичета мият тоалета си дори преди сватбата, защото ако го наемете или го купите в салона, не можете да сте 100% сигурни, че роклята ще бъде чиста. След събитието могат да се появят следи от пръст и прах, трева, пот, червило, вино и храна. Как да изперете сватбена рокля при наличие на такова замърсяване е друг въпрос.

Признаци

Според народните знаци:

 Сватбената рокля не трябва да се мие и използва повторно. Това обещава постоянни раздори между съпрузите.

Струва си да изчакате първата дата на брака (след 1 година от момента на брака) или появата на първото дете, преди да направите прането.

Не можете да дадете тоалета си на трети лица за носене или почистване. Това символизира нахлуване в личния живот на брачната двойка и може да доведе до кавги или дори разрив в отношенията.

Смята се, че е възможно и дори необходимо да се почисти тоалетът преди сватбата, но това трябва да се прави от жена, която е щастливо омъжена от много години. Това може да бъде вашата майка, сестра или всеки друг човек, който желае булката добре.

Какви почистващи препарати си струва да използвате

Ако все пак решите да поставите роклята в ред, сериозно подходете към избора на перилни препарати. На първо място, оценете щетите на екипировката. Намерете всички видими петна и замърсители, определете причините за появата им и изберете подходящото лекарство:

  • прах сапун - натрошен на фина ренде и се използва за отстраняване на мръсотия с мека гъба;
  • концентриран физиологичен разтвор (1 супена лъжица сол на 1 чаша топла вода) или оцет - идеално средство за борба с петна от пот;
  • газирана вода - напръсква се върху "проблемните" зони с петна от шампанско;
  • варено мляко е ефективен начин за премахване на следи от мастило;
  • бебешка пудра - ще облекчи тъканта от следи от козметика, като я разтрива деликатно.

Когато се отстранят бистри петна, използвайте висококачествен, но деликатен перилен препарат. Най-сигурният вариант е да накиснете роклята в топъл сапунен разтвор, изплакнете и изстискайте на ръка. Продуктите от сатен или коприна се измиват само с лек перилен препарат, а използването на белина е строго забранено: може да провокира обратен удар, а роклята пожълтява.

Как да почистите подгъва

Ако трябва да почистите долната част на роклята от прах, тогава не е необходимо да изперете цялата рокля изцяло - освежете само подгъва и работете върху корсета отделно. Подвижната пола може да се развърже и изпрати до пералнята, но ако това не е възможно, достатъчно е да закрепите екипировката върху тремпел над банята и да накиснете подгъва в разтвор на вода с течен препарат. Времето за накисване е около половин час, а температурата на водата не трябва да е прекалено гореща: 35-40 градуса са достатъчни. След подкисляване подгъва се измива много внимателно на ръка и се изплаква с душ.

Почистване на корсет

Много по-лесно е да премахнете петна от корсета на сватбена рокля, ако го направите веднага след празника. Най-често срещаните петна в тази област са петна от пот. Разтвор на натриев хлорид ще помогне за премахването на такива примеси:

  • Смесете 1 супена лъжица сол със 100 мл вода.
  • Поставете мека гъба в разтвора.
  • Намокрете с него най-замърсените зони.
  • Изчакайте 10 минути.
  • Изплакнете мръсотията с топла чиста вода.

Тъй като корсетът в повечето случаи предвижда много елементи от декора, измиването му трябва да бъде изключително ръчно. Накисването в топла вода с течен препарат и изплакването на роклята в течаща вода от душа е достатъчно, за да освежите корсета и да запазите бижутата. Просто изпратете тоалета си в топла баня за 30 минути и резултатът ще бъде на лицето.

В някои случаи измиването на роклята в пишеща машина е приемливо. За да направите това, трябва да се зададе специален режим за деликатни предмети без завъртане с многократно изплакване. За ваш собствен комфорт можете да поставите роклята преди измиване в специална мрежеста торбичка: тази предпазна мярка ще предотврати прекомерното усукване на продукта.

Предстои Ви сватба и желаете да бъдете фотографирани за своят незабравим ден, доверете се на професионалистите от Фотографите на България.

1
Изграждане и ремонт на покриви от А до Я
Регистрация на фирма и 10 причини, за да започнете...