Размер на шрифта: +
2 minutes reading time (482 words)

Какво да се справя с лош служител?

losh-slujitel

За съжаление, малко ръководители успяват да наемат служители, така че сред тях да няма проблем или просто лоши. Най-лошото е, че когато станете заложник на такива хора и харчите непропорционално количество време, емоции и енергия за тях. Понякога това може да продължи с години, ако не можете да решите или просто не знаете как да уволните лош служител правилно. 

За да слуша

Често мениджърите спират да слушат проблемни работници и започват да ги избягват. Правилният подход - напротив, обръщайте им повече внимание. Понякога това може да реши проблема самостоятелно. Като послушате, можете да разберете истинския проблем, в който няма вина на служителя и който вероятно можете да разрешите. Освен това труден служител може да започне да се държи по различен начин, след като се почувства чут.

Да говоря

Даването на отрицателна обратна връзка не винаги е хубаво, но е по-добре, отколкото да се оплаквате с години и да не променяте нищо. Само по този начин ще предоставите на служителя информацията, от която се нуждае, за да работи по-добре.

За да документирам

Ако служител създава проблеми, запишете ключови точки . „Отрицателната документация“ не може да бъде избегната, просто защото искате да бъдете добър лидер. Без него могат да възникнат проблеми при уволнение на лош служител.

Бъдете последователни

Ако не сте доволни от поведението на служителя, не можете да се примирявате с него от време на време . В някои случаи е невъзможно да се скарате за изтекла задача, но в други не.

Определете последствията, ако няма промяна към по-добро . Можете да кажете, че вярвате, че нещата могат да се променят към по-добро. Но, ако това не се случи на определен брой, ще се случи следното. Това може да е лишаване от бонуси, писмено предупреждение, отказ за увеличение и т.н. Ако лошият служител не разбира последствията - защо трябва да се промени?

Уволнете лош служител веднага щом вземете информирано решение . От този момент всяка надежда, че ситуацията ще се промени към по-добро и ще премине към неизбежното, трябва да бъде изоставена.

Не плюйте в кладенеца

Не си позволявай да клеветиш на проблемен служител. Колкото и да е трудно, добрите ръководители не клеветят с други подчинени. Това ще създаде атмосфера на недоверие и ще развали възприятието на проблемния работник, ще ви направи слаби и непрофесионални.

Управлявайте мислите си

Вашите мисли за проблема не трябва да са твърде положителни или отрицателни. Опитайте се да бъдете обективни и вземете ролята на независим свидетел. Например, ако решите, че поведението на някой създава проблеми, решете какво ще направите, ако ситуацията не се промени, и следвайте плана.

Бъдете смели

Уволнението на лош служител може да бъде трудно. Ако стигне до това - направете го правилно. Не правете извинения, не принуждавайте някой да го направи вместо вас, не отлагайте.

И ако ситуацията, която смятате за безнадеждна, е коригирана благодарение на предложените по-горе действия, бъдете достатъчно смели, за да признаете, че сте направили грешка с човека.

Инфо Консулт ООД споделя опит в тази статия.

1
Майстор или строителна фирма за ремонт
Тайните на сватбената фотография: съвети за профес...