Размер на шрифта: +
5 minutes reading time (909 words)

Как некоректните фирми за изработка на сайт подвеждат своите клиенти

Уеб услугите в България се развиват с бързи темпове, но за съжаление тяхното качество не е на необходимото ниво, а некоректното отношение към клиента е водещ принцип в работата на немалка част от по-малките фирми и разработчици на свободна практика. 

В работата ми като програмист за уеб агенции доста често ми се е случвало да работя заедно със своите колеги по проекти, които изискват цялостна преработка на вече завършени сайтове, просто защото крайният продукт не отговаря на предварително обещаното и клиентът е останал разочарован.

Целта ми с тази статия е да споделя най-често срещаните некоректни практики, с които съм се сблъсквал, и по този начин да бъда полезен на всеки, който има нужда от сайт и му предстои да потърси фирма за неговата изработка. Умишлено не споменавам имена, защото идеята ми не е да правя реклама на една или друга фирма, нито пък да давам негативни оценки за свои колеги. Искам само да бъда полезен с ценни съвети за какво трябва да внимавате, ако имате нужда от такъв тип услуги.

 Проблем номер 1 - подвеждаща цена.

Предполагам сте попадали на обяви, в които Ви обещават професионален уеб сайт за 120 лева, а дори може да срещнете реклами и с по-ниски цени. Е, това просто няма как да се случи. Един средно голям сайт изисква около 120 часа труд на различни специалисти - най-вече дизайнери и програмисти. Простата сметка показва, че те ще работят за 1 лев на час. Вие бихте ли работили за такова възнаграждение? Разбира се - въпросът е риторичен.

Къде тогава е уловката?

След като вече сте влезли в капана на примамливото предложение, се оказва, че трябва допълнително да заплатите за съответна тема (темплейт), тъй като в почти 100% от случаите такъв сайт ще бъде направен на готова система - Wordpress. Освен че Ви искат още пари, Вашият сайт ще бъде идентичен на много други сайтове. И още нещо - Вашата сума ще отиде като чиста печалба за разработчика, защото обикновено практиката е да се използват т.нар. "занулени теми", или казано по друг начин - "кракнати". Рискът те да съдържат зловреден код е много голям (това директно ще извади сайта Ви от класацията на Гугъл), а и влизате в хипотетична ситуация разработчика на този темплейт да ви съди за неговото неправомерно използване.

Когато сайтът Ви е готов, се оказва че трябва допълнително да заплатите и за хостинг (мястото, където ще се съхраняват файловете) и за домейн. Обикновено не получавате достъп до "Вашия" хостинг, защото на него фирмата-разработчик е публикувала и сайтове на други нейни клиенти, които също са си платили за тази "услуга".

Проблем номер 2 - "Вашият" домейн не е Ваш

Често сме имали клиенти, които е трябвало да закупуват нов домейн, защото се оказва, че предишната фирма го е закупила на свое име и когато трябва да пренасочим този домейн към новия сайт - нашият клиент няма права върху него. Това е изключително неприятен момент, защото вече са изработени рекламни материали (например визитки) с този домейн, клиентите на фирмата знаят адреса и са свикнали да го посещават, направени са много публикации в социалните мрежи (Facebook, Twitter) с линкове към сайта.

Каква е целта на некоректната уеб фирма? - ами да Ви държат техни клиенти дълги години. Имайки това предимство - на следващата година те ще Ви поискат за поддръжка цена, доста по-висока от тази, която сте заплатили за самата изработка.

Проблем номер 3 - Вашият сайт не може да бъде разширен с нови фунции

Една от основните причини за клиента да смени своя уеб разработчик е именно невъзможността да се добавят нови функции към сайта или нереално високата цена, която се иска, за да бъде извършена тази услуга. Реално Вие се оказвате и без поддръжка, защото "са забравили" да Ви кажат, че тя се заплаща допълнително. Неприятно, нали? Имате две възможности - или да започнете отначало, търсейки коректна фирма, или да продължите да се поддавате на този своеобразен рекет.

 Проблем номер 4 - сайтът често е offline

Мои клиенти са споделяли, че месец или два, след като сайтът е бил пуснат, той започва доста често да бъде offline, или казано по-просто - да не зарежда. Преглеждайки лог файлове на хостинга (в случаите, когато нашия клиент има достъп до него) се оказва, че много от файловете са местени в подпапки или директно са трити. Защо ли? За да потърсите техническа поддръжка и да заплатите нова сума.

Е - накрая се оказва, че първоначалната сума е набъбнала многократно. Без дори да се усетите.

Проблем номер 5 - некачествено изпълнение

Това е всъщност и най-големия проблем за всеки собственик на сайт. Макар на Вашия компютър сайтът да изглежда нормално, оказва се че на други устройства има сериозни проблеми. И Вие научавате това от Ваши клиенти, които споделят разочарованието си от Вашата уеб страница. Но има много други компоненти, които остават невидими за Вас и посетителите - чистота и валидност на кода, бързина на зареждане, оптимизиране на базите данни. Но тези неща се забелязват от алгоритмите за класиране от Гугъл и Вашият сайт няма дори и минимален шанс да попадне на добри позиции при търсени по важни за Вас думи.

Бих могъл да продължа и с други проблеми на клиенти от моята практика, но мисля, че тези пет са достатъчни, за да имате едно наум, когато избирате фирма за Вашия сайт. Какъвто и да е избора Ви, хубаво е да сте наясно през какви етапи ще премине работата Ви с нея, за да сте подготвени да защитите своите права. Повече по този въпрос можете да прочете в тази статия.

1
Девет тайни начина доставчиците на пица за вкъщи д...
Най-добрата храна за вкъщи в София след тежка нощ