Размер на шрифта: +
3 minutes reading time (539 words)

Съвети при избор на зимни гуми

Съвети при избор на зимни гуми

Зимата дойде, а с нея и сезонът на зимни гуми. Всеки опитен шофьор е наясно с предимствата на този тип гуми когато температурите паднат под 7 градуса по Целзий, а по пътя се появи лек слой лед и скреж.

Зимата дойде, а с нея и сезонът на зимни гуми. Всеки опитен шофьор е наясно с предимствата на този тип гуми когато температурите паднат под 7 градуса по Целзий, а по пътя се появи лек слой лед и скреж. За никого не е тайна също така, че зимните гуми повишават сигурността на пътя и увеличават контрола над превозното средство. 

Екипът на онлайн магазин за зимни гуми www.e-gumi.com искаме да ви дадем няколко безценни съвета за това как да избирате правилно когато купувате нови зимни гуми за вашия автомобил. Също така да споделим с вас някои изпитани техники за това как да осигурим още по-безпроблемно и приятно шофиране по време на студените периоди от годината.

Как правилно да изберем зимни гуми 

Първо, когато избираме гумите си е добре да сме сигурни, че те са обозначени с малка снежинка отстрани. Тази маркировка ясно и точно показва, че това са зимни гуми, а не всесезонни. Второ, при изборът попитайте в магазина да ви посъветват за най-правилната шарка, която пасва не само на характеристиките на автомобила, но също така и на вашия стил на шофиране. Трето, бъдете сигурни, че гумите са подходящи основно за климатичните условия във вашия регион където основно ще шофирате. Четвърто, сменете всички четири гуми едновременно. В много от случаите шофьорите решават да подменят само и единствено предните две гуми, тъй като автомобилът е с предно предаване. Ако това може да се обясни с по-доброто ускорение на зимен терен, то няма как да се подмине с лека ръка фактът, че спирачният път се влияе и от четирите колела.

Пето, изберете и четирите гуми да са една марка и една шарка. Поставянето на зимни гуми с различни шарки и материали на предните и задни колела съответно е абсолютно неправилно. Това ще доведе до много влошен контрол зад волана и ще намали комфортът от шофиране. 

Шесто, при монтиране на зимни гуми помолете ако е възможно в сервиза да ви бъдат проверени акумулатора, спирачките, отоплението, анти-замръзителни елементи и светлините. 

Съвети за по-приятно и безопасно шофиране през зимата

Най-важното през зимата е да шофирате със съобразена скорост и да спазвате дистанция. Първо, при заледена, мокра или заснежена пътна настилка автомобилът се нуждае от доста по-дълъг спирачен път. Ако не спазваме достатъчно голяма дистанция и не се съобразяваме с ограниченията по пътя, то рискуваме да предизвикаме птп или да блъснем човек.

Друг основен принцип при шофирането през зимата е да проверим как се държи автомобилът при рязко спиране на сняг. Ако в близост до вас има полигон или ненатоварен път е добре да тествате новите си зимни гуми и това как колата се държи при рязко спиране. Бъдете подготвени.

Бъдете нащрек за тъй наречения „черен лед“. Черният лед се характеризира с това, че на пръв поглед не може да се долови с просто човешко око. Най-често той е скрит под кишата на пътя или е примесен с кал и това променя цвета му. Най-често черният лед се появява по и под мостове и кръстовища. Там се образуват течения, които водят до лоши заледявания.

Шофирайте безопасно и внимателно.

2
Интериорни врати за панелни жилища
Слънчеви колектори - системи за безплатна топла во...