Размер на шрифта: +
2 minutes reading time (447 words)

Значение и функция на парфюмите

Историята на парфюмите е богата и стара вероятно колкото целия свят. Създадени от французите, ароматните води са днес необходим аксесоар не само за всяка дама, но и за почти всеки мъж.

Историята на парфюмите е богата и стара вероятно колкото целия свят. Създадени от французите, ароматните води са днес необходим аксесоар не само за всяка дама, но и за почти всеки мъж. През годините парфюмите са претърпели голямо развитие, което се изразява основно в ароматите и маслата, които се използват за направата им. Създаването на парфюмите е изключително сложна задача, която обикновено е свързана с многовековни традиции. Най-известните марки пазят усърдно тайната за направата на своите най-добри парфюми от всички.

Разбира се, идеите, свързани с парфюмите, с направата, с употребата и ароматите им, са се променили много от създаването им до днешни дни. Твърди се, че французите създават благоуханните парфюми, за да ухаят добре и без да се къпят. Днес вече задачата на парфюмите е съвсем различна. Парфюмите са необходим аксесоар, който ни представлява не само в ежедневието ни, но и в много от по-специалните и изискани случаи. Ароматът, който е избрал всеки от нас, говори много за самия него, за характера му, за това какъв човек е. Значението на парфюмите е голямо, тъй като те са най-деликатния и същевременно един от най-запомнящите се начини да се представим пред другите. Почти на всекиго се е случвало да извърне глава след някого заради аромата, който оставя следа във въздуха или пък да свързва толкова емоции и спомени, дори периоди от живота си с определени парфюми и ухания.

Днес вече създателите на парфюми се грижат най-вече за разнообразието от аромати, което се предлага на пазара. Това е от голямо значение, тъй като всеки аромат носи определена индивидуалност, определена емоция, която може да бъде различна за всекиго – подходяща за някои, но нетърпима за други. Можем да открием парфюми с натрапчиви, остри аромати – те като че ли подхождат на амбициозните и силни натури, на лидерите, които обичат и искат да изпъкват, да се запомнят. По-тежките и сладникави парфюми обикновено са характерни са страстните хора, за творците, за тези, за които животът е емоция, страст, наслада. Те обикновено се запомнят без да са търсили умишлено този ефект. Разбира се, не можем да подминем и парфюмите, които имат деликтни, нежни и меки миризми. Те обикновено представляват кротките, скромни и спокойни хора – тези, които с разум и сила се справят с всичко, живеят спокойно и разсъдливо.

Можем да видим, че само от вида на един парфюм, който е избрал даден човек, можем да научим много за него без дори да си даваме сметка за това. В повечето случаи опознаваме и преценяваме хората според парфюмите им без дори да го осъзнаваме.

 

1
Как се поправя звънец?
Интересно за бижутата Сваровски