Размер на шрифта: +
4 minutes reading time (789 words)

Как да изберем подходящо зарядно за акумулатор и кои са нещата за които трябва да внимаваме?

bosch-bat430-battery-charger-thumbnail-1

Почти всеки шофьор, който е карал достатъчно дълго, може да се сети за поне една аварийна ситуация, включваща акумулатора на колата си. Зареждането на акумулатора със зарядно устройство е наложително в определен момент от експлоатацията му, независимо колко добър е и колко правилнае ползването му.

Той се зарежда от генератора по време на движение на автомобила. Напрежението, което се подава към батерията се регулира от реле - регулатор. То е монтирано на генератора с цел да ограничава напрежението подавано към акумулатора. Това напрежение е 14,1 V и е достатъчно за нормалната работа на акумулатора. Напрежението на напълно зареден акумулатор е 14,5 V. Тази разлика в напрежението няма как да се компенсира от генератора, за това е добре периодично батерията да се дозарежда. Ползването на зарядно устройство е необходимо и при дълъг престой на автомобила без движение, при дълбок разряд, особено при зимни условия.

Как да изберем подходящо зарядно устройство за акумулатор ? 

Независимо превозното средство, за което търсите зарядно за акумулатор,  има някои важни неща, които трябва да разгледате, преди да купите такова. Ако сте обикновен шофьор, може просто да си купите и двете за допълнително успокоение. Но във всеки случай си струва да разберем разликите между истинските зарядни устройства за батерии и стартерните станции.

По-долу са изброени няколко важни функции, за които да следите в едно зарядно за акумулатори в наши дни.

Преносимост

Водещите производители на зарядни устройства за акумулатор се фокусират върху поддържането на своите продукти малки и леки, което ги прави преносими и лесни за използване. Автомобилите се движат, така че би било добра идея да си вземете зарядно за батерии, което можете да вземете със себе си на път. В идеалния случай то ще може лесно да се побере в жабката или малка чанта. Сегашният дизайн на зарядни устройства за батерии много се фокусира върху това да са компактни и леки, колкото е възможно.

Мощност

По-голямата мощност ви осигурява по-бързо зареждане, но с по-висока цена в сравнение с по-малко мощните зарядни устройства. Повечето зарядни устройства на пазара черпят енергия от 12-волтови батерии. Но по отношение на мощността тези зарядни устройства са по-променливи, вариращи от 6 ампера до около 10 или дори 20. По-голямото количество ампери предполага, че зарядното устройство е по-дълготрайно и зарежда батерията по-бързо. Въпреки това, повече усилватели също добавят значително към цената на зарядното устройство. Но в случай на час пик може да се окаже, че напълно си струва допълнителните разходи.

Безопасност

Съвременните зарядни устройства за акумулатори приемат стандартите за безопасност много сериозно и включват поне няколко функции за безопасност на всеки модел, за да предпазят потребителите и техните батерии от потенциално лоши аварии.Това е друга неразделна част от съвременните зарядни устройства за акумулаторни батерии. Последната версия се предлага с множество различни функции за безопасност за защита на водачите, както и на батериите. Ето някои от основните характеристики за безопасност, които трябва да очаквате да намерите в добро зарядно устройство.

Използваемост

Друга основна фокусна точка на днешните зарядни устройства за батерии ги прави възможно най-лесни за използване. Не всеки потребител има време или интерес да научи как да използва зарядното за акумулатор. Така производителите започнаха да правят своите зарядни устройства лесни за използване.Очевидно не всеки шофьор е механично запознат, поради което е толкова важно да се уверите, че зарядното устройство за батерията е бързо и лесно за използване. На много зарядни са дадени функции като светлина за осветяване на свършена батерия в тъмното и LED светлини, които да показват нивата на производителност. Също така повечето зарядни устройства са пригодени да черпят цялата необходима мощност от запалката на автомобила.

Помислете дали зарядното устройство може да се използва за захранване на други електрически елементи, като вашия смартфон и лаптоп. Няколко USB слота винаги са добре дошли.

Индикатори

Би било изключително удобно да можете да поддържате раздели за капацитета на батерията по време на зареждане и да знаете кога се нуждае от презареждане. Наистина доброто зарядно устройство трябва да има индикатори за тази цел, както и аларма в случай на обратна полярност. По този начин винаги ще поставяте скоби в точно правилния ред. Отново това е полезна функция, особено за шофьори, които не са запознати със зареждането на автомобилни акумулатори.

Автоматично спрямо ръчно

Автоматичните зарядни устройства стават все по-предпочитани вече, тъй като не изискват шофьорите да следят за количеството заряд, което батерията получава. Веднага след като батерията е напълно заредена, те ще превключат режимите, за да предотвратяват презареждането, като по този начин подобряват живота на батерията.

И не на последно място, следете дали устройството е подходящо за зареждане на всички видове акумулатори на автомобили, бусове, мотори и лодки и не е нужно да се демонтира акумулатора преди зареждане. Така се запазват всички настройки на електрониката на превозното средство. Така винаги ще сте подсигурени, независимо дали тряба да помогнете на себе си или на закъсал човек на пътя.

3
Най-добрата храна за вкъщи в София след тежка нощ
3 неща, които ще направят краката ви безкрайни