Размер на шрифта: +
2 minutes reading time (333 words)

Какво е електронна везна?

Електронните везни са устройства за измерване, използвани за точно установяване на теглото или масата на даден обект или вещества.

Електронните везни са устройства за измерване, използвани за точно установяване на теглото или масата на даден обект или вещества. Електронните везни често са по-компактни, издръжливи и прецизни в сравнение с други видове везни, които често са по-трудни и бавни за работа, а и дават различни показания с течение на времето.

Електронните везни се нуждаят от източник на захранване, но има и модели, които издържат няколко часа черпейки енергия от вградена в тях батерия. Електронната везна може да се използва за много различни цели, вариращи от измерване на съставките в кухнята за прецизно измерване на вещества в лаборатория.

Повечето електронни везни правят своите измервания, въз основа на вътрешен тензодатчик. Тънко парче фолио, което провежда електричество и е чувствително на деформация е прикрепено с малко лепило на гъвкава повърхност. Когато теглото се прилага към електронна везна, различни механизми в рамките на плота на везната гарантират, че теглото се разпределя равномерно на повърхността.

Тегло на поставената за измерване маса притиска гъвкавата повърхност, деформира парчето фолио, което пък променя потока от електрически ток. Механизми вградени в електрическата везна са в състояние да интерпретират степента на деформация на фолиото и промяната на потока електрически ток и да превърнат в данните за това в точно отчитане на теглото.

Чувствителността на различни електронни везни (дори от един производител) може да се различава значително. Причината е целта, за която е създадена везната. Електронни везни, които се използват за измерване на големи товари като цяло не трябва да бъдат изключително прецизни, като разликата от няколко грама в точността не е условие, което е изключително важно.

Кухненски везни, от друга страна, често се използва за измерване на значително малки количества, където разликата от няколко грама в дадена съставка може да провали целия произвеждан продукт.

Електронните везни използвани в лабораториите и по-специално тези, използвани за химия, физика и медицински изследвания, трябва да бъдат изключително точни. Химичните реакции често изискват абсолютно точни грамажи на определени вещества.

2
Обзавеждане за бар и ресторанти
Стани звезда
 

Коментари (0)

There are no comments posted here yet

Оставете вашите коментари

Posting comment as a guest. Sign up or login to your account.
прикрепени файлове (0 / 3)
Share Your Location