Размер на шрифта: +
3 minutes reading time (631 words)

Плаващи почивни домове

Днес пътническият флот продължава да се попълва от големи лайнери, но тяхното предназначение се промени.

Днес пътническият флот продължава да се попълва от големи лайнери, но тяхното предназначение се промени. Преди те бяха транспортни средства, обслужващи редовни пътнически линии. Сега тези кораби изпълняват главно круизни рейсове. Круизът е особена форма на морски туризъм, когато се пътешества с кораб по затворен или произволен маршрут с отбиване  в пристанищата на отделни страни; по време на престоите туристите могат да правят кратки излети до различни вътрешни райони и градове.

Кога е възникнал морският туризъм и благодарение на какво са се появили морски круизи? През 1858г. от Англия по Средиземноморието започнала рейсовете си специално построената за круиз яхта ”Цейлон”. През 20-те години на XX в. туристически рейсове извършвал американският лайнер ”Джордж Уошингтън”, който според написаното в рекламният проспект можел да задоволи взискателния вкус на намиращите се едновременно на борда 150 милионери. Навремето такива рейсове са извършвали и знаменитите трансатлантически лайнери „Мавритания” (в началото на 20-години) и „Куин Мери” (в средата на 60-те години).

В днешно време се строят специални кораби за морски пътешествия.Един от големите плавателни съдове от този тип е „Ройъл Принсес”, който има 600 каюти и е предвиден за 1200 пътници. Той се смята за кораба на 21 век, построен е през 1984 г. във Финландия. Този 10-палубен кораб с дължина 231 м, ширина 29,2 м, височина на борда до горната палуба 19,4м, и максимално газене 8м, е предназначен да извършва седемдневни морски пътешествия край бреговете на Северна Америка през цялата година. Екипажът на „Ройъл Принсес” включва 512 души. Стойноста му възлиза на 150 млн. долара.

Особеностите на конструкцията и планирането на „Ройъл Принсес” се изразяват в силно наклонения вълнорез, разполагането на всички каюти по бордовете за осигуряване на естествено осветление,наличието на балкони за всяка каюта”лукс” на горните два етажа и комина шатров тип с пръстеновидна лоджия при основата.На всичките пет палуби на надстройката, при носа и кърмата има големи коридори за пътниците,които ги изпълват при влизане и излизане от пристанищата. На слънчевата палуба (най горната) са разположени двата плувни басейна и дългите коридори за разходка край бордовете.

Дизеловата енергетична уредба с мощност 29 160 к. с. осигурява  на двувинтовия кораб скорост 22 възела.Корабът има два скулови кила,намаляващи  клатенето при вълнение,и две спомагателни кормилни устройства на носа.

Може да се отбележи, че лайнерът „Ройъл Принсес” е най-големият граждански кораб, построен покрит сух док. Два пътнически ферибота тип „Семюъл Нюхаус”, построени в САЩ през 1982г., са предназначени да превозват по 6000 души.

След 5-годишно „замразяване” в строя се завръща бившият френски лайнер „Франс”. Той е закупен от Норвегия и реконструиран под ново име „Норуей”.Класическият лайнер с единадесет закрити палуби бе преустроен като кораб за седемдневни пътешествия в Карибския басейн през цялата година.

На модернизиране са били подложени най-вече корпусът, пропулсивният комплекс и електроцентралата. Размерите на кораба останали същите: дължина 315,7 м, ширина 33,7 м, височина на борда до горната палуба 28,1 м, газене 10,5 м ,водоизместимост  58 000 т. .Вместимост за пътници е 2000 души, а броят на екипажа и обслужващия персонал–700 души.

Увеличена е дължината от към кърмата на четирипалубната надстройка от алуминиеви сплави.Всички помещения са ремонтирани,обзаведени са 66 кабини,променено е планирането на салоните за хранене на пътниците и всички обществени помещения на палубата за разходка.Поставени са две допълнителни шлюпбалки за спасителни лодки,с които могат да се спускат и вдигат два 400-местни двупалубни сала с водоизместимост по 50т, служещи за отвеждане на пътниците до екзотичните острови.На бака е поставена мачта и е малко изменена конфигурацията на комините ,за да се намали задимяването на откритите палуби.

Най-големи изменения е претърпял пропулсивният  комплекс:консервирано е носовото машинно – котелно отделение,снети са двата външни гребни винта от съществуващите по-рано общо четири , монтирани са три носови и две кърмови спомагателни кормилни устройства със сумарна мощност 7700 квт, поради което и скоростта ат 31 възела е сведена до 21 възела.  

1
ПРЕДИМСТВА НА ИНФРАЧЕРВЕНИТЕ НАГРЕВАТЕЛИ
Как да науча английски чрез сугестопедия?