Размер на шрифта: +
2 minutes reading time (496 words)

Възможностите за привличането на повече туристи в българските зимни курорти

Съвсем скоро беше проведена среща, на която се събраха собственици на хотели от региона Смолян.

Съвсем скоро беше проведена среща, на която се събраха собственици на хотели от региона Смолян. Те заедно с вицепремиера Даниела Бобева решаваха въпроси, които са свързани с възможностите за привличането на повече туристи в зимните курортни градове на България.

От проведения между тях разговор става ясно, че бъдещето на Пампорово зависи от подобряването на инфраструктурата в курорта, а средствата за подобряване на инфраструктурата ще дойдат от увеличеното количество туристи, посещаващи курорта.

Тъй като Пампорово се намира в Южна България, близо до границите с Гърция и Турция, курортът често е посещаван от гръцки и турски туристи.

Хотели в Пампорово предлагат комфортно настаняване, всички удобства и високо ниво на обслужване. Поради високото обслужване и достъпните цени, голямата част от туристите предпочитат да отсядат в някой от хотелите в България, които се намират в зимните и курорти. За 2013 година спрямо миналата година има ръст в размер на 60% на туристи от Турция, които са посетили зимните курорти в България.

Пампорово често е център на сбирки и конференции по въпросите на зимния туризъм.

По данните към края на юли месец тази година е наблюдаван ръст от руски туристи, които са посетили зимните курортни градове в размер на 6.1%. При турските туристи ръстът е в размер на 32,5%. При беларуските туристи ръстът е в размер на 65%.

Предлага се нов подход за да може да се привличат повече туристи от съседните ни държави. Възможна е агитация на място, при което представители на туристическия бизнес ще пътуват в съседните държави и ще се срещат с техните представители на туристическия бизнес. На тези срещи ще се говори за туризъм в България, за зимните ни курорти, като: Банско, Чепеларе, Сандански, Боровец, Пампорово, които са много удобни за посещаване на турските или гръцките туристи. Ще се канят туристи от тези страни да дойдат на почивка през зимния сезон 2013-2014 години и да видят красотата на Родопите.

Българският туризъм също ще посрещне делегацията на представители от съседните ни държави, за да видят условията за туризъм, които се предлагат по зимните ни курортни комплекси и да кажат своето мнение по въпроса с развитието на зимния туризъм в България.

На днешния ден има пречка за турските туристи да почиват в България, която е свързана с липса на многократните визи. Проблемът ще трябва да бъде решен в най-близкото време.

Приходите от зимния туризъм за периода 2012-2013 година е с 5% повече спрямо периода 2011-2012.

За периода декември 2012 – март 2013 зимните курорти в страната бяха посетени от повече от един милион чужди туристи. За този период спрямо периода декември 2011 година-март 2012 година е имало ръст на пребиваващите у нас туристи в размер на 8%.

Много туристи от Гърция, Румъния и Македония идват на почивка в зимните ни курорти. Те обичат да искарват почивката си на пистите, които са достатъчно много на брой, обичат да се настаняват в тризвездни или четиризвездни хотели, които им предлагат качествено обслужване, достъпни цени и типични местни гозби.

6
Боду СОД се погрижи за сигурността на предколеднит...
Как по-лесно да намерим работа в чужбина