Размер на шрифта: +
11 minutes reading time (2283 words)

Харамийската пещера - Достъп и Забележителности

peshtera-haramiiska Всичко за пещара Харамийска

Ще сме екстремни, ще предизвикаме максимално покачване на нивата на адреналина, ще е незабравимо. За любителите на предизвикателствата и екстремните усещания и пътешествия - точното място е пещера Харамийска, а ние отиваме точно там. Ще бъде интересно!

Местоположение на Харамийската пещера

Хамарийска пещера e известна още под името “Хамарийска дупка”. Намира се в любимите ни Западни Родопи. Отново сме при Триградското ждрело, само на километър от гр. Триград. Харамийската пещера е разположена точно срещу пещерата Дяволско гърло.

Как се стига до пещера Харамийската пещера

За достъп до пещера Харамийска можете да избирате между два маршрута. Нека ги отбележим:

 • В случай, че сте от този район или сте на посещение тук, удобен начин да стигнете до пещера Харамийска е да ползвате маршрута през през град Асеновград, след това пътувате към село Нареченски бани, след него към село Хвойна. Продължавате в посока Пампорово, минавате за снимки през Широка лъка, оттам следите за Девин (ето че вече сте на 26 км. от пещерата) и пътувате към живописното Триградско ждрело.

 • Алтернативно, в случай, че ще пътувате от София ще трябва да се отклоните от магистралата и да поемете в посока Пазарджик, Кричим и да следите отново за град Девин и заветната точка - пещерата.

Основни отправни точки до пещера Харамийска

За да сме още на топ ниво в ориентацията и за да сме още по-осведомени при планирането на нашата почивка, ето и какви са разстоянията между Харамийската пещера и някои от големите градове в различни точки на страната:

 • От гр. София – на 228 км. с пътуване и по автомагистрала “Тракия”;
 • От гр. Варна – на 477 км. през автомагистрала “Тракия”;
 • От гр. Пловдив – на 110 км.;
 • От гр. Бургас – на 360 км. през автомагистрала “Тракия”;
 • От гр. Плевен - на 375 км. през автомагистрала “Тракия”;
 • От гр. Велико Търново – на 287 км.;
 • От гр. Русе – на 390 км.;
 • От гр. Видин – на 446 км. през автомагистрала “Тракия”;
 • От гр. Петрич – на 156 км.;
 • От гр. Стара Загора – на 209 км. с пътуване и по автомагистрала “Тракия”;
 • От гр. Велинград – на 103 км.

Достъп до пещера Харамийската пещера

За достъп до пещера Харамийска има определени условия. За самото посещение ще ви е необходима предварителна заявка. Освен това, изисква се събирането на група от минимум шест човека, за да се докоснете до красотите на пещерата и да се насладите на емоцията. Посещенията са с гид, което гарантира вашата безопасност.

Работно време

Пещерата работи всеки ден, ако има организирана група за посещение. Групата с предварителните заявки се събира в определения ден, в 10:00 часа, а мястото на срещата е паркингът пред пещера Дяволско гърло.

Пещерата не е достъпна за самостоятелни или единични посещения.

Входни такси

Входната такса за Харамийска пещера е 40 лв.

Описание на пещерата и прехода в нея

След входа на пещера Дяволско гърло ще видите висока 20 метра отвесна скала. Тук участъкът е обезопасен с метални въжета.

Харамийска пещера представлява всъщност наглед две дупки или пещери, които са събрани една до друга от огромна пропаст. Ето оттук идва и другото познато име на пещерата - Харамийска дупка.

Тъй като пещерата не е благоустроена, вътре се влиза единствено с водач-пещерняк, подходящи дрехи и челник..

Входът на пещерата е изключително тесен. Влизането е чрез пълзене през него.

Вътре в пещерата има няколко малки зали. В тях изследователите са открили рисунки и останки от първобитни хора. Но най-интересното и гарантирано незабравимо предстои, а именно спускането към 43- метрова пропаст. Ако все още дишате нормално след спускането, ще видите, че се намирате в пещерна зала, чието дъно е покрито с каменни блокове. Тази зала е по-светла, а светлината идва от изхода на пещерата. Изходът реално се смята за втора пещера.

До входа на Харамийската пещера се стига след 20 метра ветрикално изкачване с помощта на водач и алпийска екипировка. До голямата зала вътре се слиза след 43-метрово спускане с въже надолу.

От изхода следва една съвсем кратка пътека, която води до другата пещерна красавица - Дяволско гърло.

Интересни факти за пещера Харамийска

Нека видим някои факти за Харамийската пещера:

 • Годината на откриване е 1924.
 • Дължината на пещерата е 510 метра.
 • Наклонът е 45 градуса.
 • Харамийска пещера, както се досещате, се числи към пропастните пещери.
 • В пещерата са открити следи от живота на първобитни хора.
 • В пещерата няма живот и растителност.

Легенда/ История за пещера Харамийска

Споменахме, че Харамийска пещера е открита през 1924г. Първоначално се смятало, че откритите пещери са две, съответно Харамийска 1 и Харамийска 2.

През месец юни 1924г. се прави първото проучване на Харамийска 2.

До 1977г. двете пещери остават отделни една от друга, докато не са направени проучвания, които установяват, че двете пещери са всъщност свързани. Остават под името Харамийска пещера или Харамийска дупка, поради пропастта между тях.

В периода 1981 -1983 година в пещерата са проведени археологически разкопки и са открити керамични фрагменти, оръдия на труда, тъкачески инвентар от късните каменно-медна (IV хил. пр. н. е.) и бронзова епоха. Част от откритите находки са преместени в Историческия музей в Смолян.

Забележителности в близост до пещера Харамийска

Няма как да минем само с посещение на пещерата, макар изживяването наистина да оставя без дъх всеки посетител. Наоколо има доста интересни места за разглеждане, така че нека видим някои от тях:

Пещера Дяволско гърло

Пещерата ще ви предложи великолепната гледка на най-високия подземен водопад на Балканите (42 м.). Както и ще ви потопи в изследване на тайнствените й галерии, които са свързани с легендата за слизането на Орфей в царството на Хадес, за да търси своята любима Евредика.

Маршрут пещера "Дяволско гърло – с. Триград"

Участък от асфалтовия път между входа на пещера "Дяволско гърло" и с. Триград. От пътя в различни посоки се отклоняват пътеки към други туристически обекти в региона. От източната страна на пътя се намира Музея на мечката, а по неговото трасе в близост до пещерата местни хора предлагат за продан билки, мед и други местни продукти. Пътният участък е с дължина 2.1 км. и денивелация 50м.

Триградско ждрело

На 1.5км северно от село Триград. Неповторимата красота на Триградското ждрело се допълва и от тайнствената пещера "Дяволското гърло", която е част от него. По интересен начин водите на река Триградска се вливат в дяволската пещера и образуват най-високия подводен водопад на Балканите (42м). Половин километър след това реката отново се показва на повърхността под формата на голям карстов извор. Във вековните скали живеят и над 10 вида редки птици.

Замъка Хорлог - с.Триград

Разположен е в непосредствена близост до забележителностите - пещерата Дяволското гърло, Харамийската пещера, Орлово око, Ягодинската пещера.

В него може да опитате традиционни родопски ястия поднесени в уютна атмосфера.

Музей на мечката - Триград

Музеят на мечката е един нетрадиционен и оригинален музей. Намира се покрай пътя между село Триград и пещера "Дяволско гърло". В музея са представени интересни факти, свързани с живота на кафявата мечка. Създаден е с цел опознаване и опазване на застрашения от изчезване вид.

Посетителите могат да научат повече за поведението на едрите хищници, техните местообитания, опасности, свързани с тяхната популация, и съвети за поведение при среща с тях. Впечатляващ е записът с автентичен рев на мечки, вълци, лисици, както и да се видят отливки на стъпки на животните.

Маршрут с. Триград - с. Ягодина

Маршрутът започва от асфалтовия път Тешел – с. Триград непосредствено до Музея на мечката. След кратко стръмно изкачване по маркирана пътека се излиза на черния път от с. Триград, водещ през красиви гори и ливади до с. Ягодина. Общата дължина на маршрута е около 6км. Между селата Триград и Ягодина има и маркирани маршрути за конен туризъм, подходящи също за преминаване с високопроходими автомобили или АТВ/мотоциклети.

Ягодинска пещера

Ягодинската пещера е едно от чудесата на България. Част е от неповторимия карстов комплекс Буйновското ждрело и е само на 3 км. от село Ягодина в Родопите. Дъхът ви ще спре при вида на уникалните причудливи образувания във формата на Богородица и Младенеца, Дядо Коледа, Снежанка и седемте джуджета и дори Пижо и Пенда. Те са се формирали в продължение на милиони години и сега ще ви се разкрият в целия си блясък и величие.

Панорамна площадка Орлово око - Ягодина

От Ягодина по посока връх Свети Илия започва пътя към "Орлово око".

Изкачването е вълнуващо. Може да се изкачите или пеша, или да използвате услугите на местните, които предлагат качване до върха с джип. Колкото по-големи препятствия преодолявате толкова по-силен е адреналина. А там горе - изживяването е неописуемо. Площадката е монтирана на ръба на скалите на връх "Свети Илия" на височина 1563 метра. Разкрива се незабравим изглед към красотите на Родопите, към Пирин и малка част от Рила, към планините в Гърция.

Чаирско ждрело

Чаирското ждрело е разположено по протежение на Чаирската река. Огромните скали, надвесени над пътя, Чаирската река и резерват "Шабаница" са само част от чудните красоти на ждрелото. Тук се намират и някои изключителни природни феномени. В самото начало е Превалетия камък -естествена каменна арка висока над 10м. По-нагоре пътят води до Чаирските езера. Над ждрелото се извисява връх Бойдалъка, от който се открива прекрасна гледка към голяма част от Родопите.

Резерват Казаните

Резерват "Казаните" се намира в землището на село Гьоврен в Западните Родопи. Обявен е със Заповед No.508 от 28.03.1968г, за да бъдат опазени девствената смесена гора от бяла ела, черен бор, бял бор, смърч и бук на възраст 80 – 100 г. Днес резерватът заема площ от 155.391 хектара и се простира върху изключително стръмни терени с наклон 36° - 45° и надморска височина до 1500м.

На територията на резервата са установени 143 лечебни вида растения и четири типа горски местообитания.

Местност Вълчи камък - Гьоврен

Вълчи камък е най-новата атракция в района на община Девин и се намира само на 10 минути от пещера Дяволското гърло. Най-високата на Балканския полуостров Панорамна площадка ще ви остави без дъх, а самото преживяване по изкачването й ще остави във вас уникална емоция, която дълго време ще помните.

Буйновско ждрело

Ждрелото е разположено от двете страни на Буйновската река в Западни Родопи, между селата Ягодина и Тешел. Буйновското ждрело е най-дългото в България. Той заема участък от 10км с огромни скални масиви, които се извисяват над реката. На места те почти се докосват и създават илюзията, че можеш да ги надскочиш. Затова най-тясната част от ждрелото е наречена от местните Вълчи скок, защото зимно време вълците прескачали оттам реката в търсене на храна.

Почивка в близост до пещера Харамийска

За да сме полезни и с информация относно местата за настаняване в района на пещера Харамийска, оставяме малко информация за някои възможни алтернативи:

 • Вилно селище Замъка Хорлог, Триград - разполага с леглова база от 28 места. Замъкът Хорлог предлага на своите гости разнообразна почивка. В процес на постоянно развитие в посока на предлаганите туристически атракциони, замъка Хорлог може да Ви осигури следните забавления: атрактивни дестинации за любителите на пещерния туризъм; множество еко пътеки с различно ниво на проходимост; екстремни преживявания /въжен лифт над река „Триградска“ /лифта на „Батман“/; Виа ферата /изкачване по стръмен каменен път/; офроуд разходки до наблюдателни площадки „Вълчи камък“ и „Орлово Око“, велосипеди под наем; условия за лов и риболов; конна езда; офроуд разходки до защитени местности, възможност за директно наблюдение на рядката птица "скалолазка".
 • Хотел Триград . Подчертавайки идеята за пълно обновяване на духа и тялото, хотел Триград предлага освен приятни стаи за настаняване, и изключително здравословно меню, допълнено от местни ястия и домашно приготвени напитки. Ще намерите веган и вегетариански ястия, ястия без глутен и без млечни продукти, суровоядни рецепти, салати и десерти; билкови чайове, лимонади и прясно пресовани сокове, повечето от които приготвени с екологично чисти продукти от региона.
 • Къща Изгрев, Триград - разполага с леглова база от 17 места. От къщата се разкрива приказна панорама към красивите хълмове на западните Родопи. Величествената гледка на отвесните скали, върху които на места растат смърчове и борове, придават особена стойност на този природен паметник.

Ето и някои места за похапване, където да заситите глада докато разглеждате близките забележителности:

 • Хотел-ресторант Попини Лъки - разположен близо до с. Ягодина и до три пещери - Ягодинска, Харамийска и Дяволското гърло, което го прави изключително добър избор за туризъм сред природата. Ресторантът е приятен и уютен, с камина, която създава допълнителен комфорт през студените месеци. Менюто включва български ястия и традиционни родопски специалитети. Ресторантът е подходящ за отдих и хапване с приятели, лични и семейни тържества. Има паркинг.
 • Българско село - единственият битов ресторант в град Девин и е част от Спа хотел Девин. Интериорът препраща към българските традиции, а основен акцент в менюто са националните и родопски специалитети. Всеки ден има разнообразни обедни предложения. Ресторантът разполага с места на открито и е подходящ за лични празници, семейни и фирмени тържества. Има собствен паркинг.
 • Механа Юруците - намира се на улица Оборище 1 в град Девин. Обстановката наподобява стара българска къща, а традиционната българска посуда и украшения допринасят за усещането на топло гостоприемство и уют. Менюто е съставено от български ястия и напитки. С прекрасната си локация сред красивите Родопи механата е предпочитано място за отдих.

Често задавани въпроси за пещера Харамийска

Подходящи ли са посещението и преходът на пещера Харамийска за деца и възрастни хора?

Не, пещерата не е подходяща за деца и възрастни със затруднена подвижност. Преходът е екстремен и е възможен само под ръководството на специалист и със специализирана екипировка.

Има ли прилепи в пещерата?

В харамийската пещера няма обитаващи я животински видове. Няма прилепи. Няма дори растителност.

В пещера Харамийска какви пещерни образувания има?

В пещерата не се откриват типичните пещерни образувания - сталактити, сталагмити, сталактони. Пещерата е пропастна и е невероятно природно образувание сама по себе си.

Финални думи и препоръки за пещера Харамийска

Катерене, спускане, пълзене - всичко на едно място, подплатена емоция с високи нива на адреналина. Пещера Харамийска е изпитание за ума и волята на мнозина, но екстремността й и нейната красота ще продължават да бъдат притегателната сила за търсачите на специални усещания. Отивате ли?

1
Какво трябва да знаем, когато избираме букети цвет...
Фестивалът на кафето в Истанбул. Започва най-прият...

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://authorbg.com/