Размер на шрифта: +
3 minutes reading time (606 words)

Съвети за първия ви планински поход

planina3

Въпреки факта, че като дете прекарвах доста време сред природата, в палатковите лагери и в планината, по някаква причина никога не съм обичал много туризма.

По-скоро много обичам планините, пейзажите наоколо, чистия въздух и усещането, че сте завладели света и стоите на върха. Т.е. вече крайният резултат 😀 Но аз не харесвам много процеса на катерене, разпъване на палатки и спускане 🙂 Затова, уви, в моя арсенал няма разумни съвети и лични препоръки за онези, които отиват на поход.

Искате да посетите Западните Родопи, предлагаме Ви да отседнете в къща за гости Кристал в Триград. А оттам можете да направите толкова много обиколки и преходи на района.

Планините не търпят грешки. Грешна екипировка, допълнително тегло в раница, безотговорна подготовка и сега пътуването се превърна от приключение в мъчение. Най-добрият сценарий. Планините винаги са опасни, дори когато става въпрос за относително малки изкачвания на 1500-2000 м. Не, не искам да ви плаша или разубеждавам. Искам да ви помогна да направите пътуването си по-приятно.


Обемът на раницата се избира в зависимост от продължителността и сезонността на пътуването (през лятото има по-малко неща и те са по-компактни). За летен поход за 2-3 дни ще ви е достатъчна раница от 40-50 литра (лично 26 са ми достатъчни, но тук трябва да прецакам нещо отгоре). За 4-7 дни са достатъчни 50-75 литра. Колкото по-голяма е раницата, толкова по-вероятно е да вложите в нея нещо ненужно.


При първото ми „възрастно“ пътуване до Родопите в продължение на 10 дни имах раница от 90 литра. Имаше огромна чанта за грим, куп дрехи, които никога не носех, и стара видеокамера за филми. Раницата ми тежеше почти 30 кг и беше по-тежка от нашите момчета.
Помислете върху дрехите си :

Основният принцип на избора на неща е да бъде удобно и леко. Ние не взимаме тениски - презрамките на раницата ще търкат голи рамене.Ние не вземаме вълнени пуловери, заместваме ги с руно.

Носете само дебели чорапи с висока обувка, по-добре е да си купите специални чорапи за трекинг. Никакви панталони и къси панталони, особено дънки, само неща, изработени от синтетични материали. В

сички тези неща изсъхват по-лесно и бързо, докато съвременните материали са също толкова дишащи, колкото и естествените. Термобельото на поход е задължително, дори го взема на летни преходи, тъй като времето е променливо, а вечер е винаги хладно. Момичета, без прашки и дантелени гащи, само памук. Вместо сутиен, спортният връх е по-добър.

За трекинг трекинг обувки :

Наистина ще ви трябват краката по време на похода, така че се грижете за тях;). Градски модни кецове, кецове, мокасини и слипони няма да работят. Те не фиксират стъпалото и такива обувки се плъзгат по камъни, лесно можете да приберете глезена. Обувки за бягане и модели с мека подметка от пяна също не работят.

Туристическите обувки трябва да имат добри подметки. Но какво да изберем: трекинг обувките или маратонките са спорен въпрос. За летните преходи съм много по-впечатлен от маратонките - те са по-леки и не толкова горещи, така че краката ми се чувстват по-удобни.

Важно! Никога не носете нови обувки на поход, ходете в тях поне седмица, носете ги.

Няма нужда да търпите и да изчакате, докато "димът прекъсне". Просто почувствах, че обувките започнаха да се търкат някъде - незабавно спрете и залепете проблемната зона. Това трябва да се направи, преди да се появи воднянка. Например, знам проблемните си точки на краката си и ги залепям непосредствено преди да изляза.

Ако се появи мехур, измийте краката си, дезинфекцирайте иглата и самия мехур, пробийте го, освободете течността и го запечатайте с лепяща мазилка (бактерицидно, не само с лента). По-добре е да направите това на вечерния паркинг, но ако времето страда и групата чака, тогава можете да го направите веднага.

1
Къща за гости Кристал в Триград
Подобряване на качеството на работата на персонала...