Размер на шрифта: +
2 minutes reading time (449 words)

Родопите – неизчерпаем ресурс за развитие на селски туризъм

Когато човек спомене за селски туризъм в Родопите, веднага се сеща за овчарници, за мандри и крави, за къщи с покриви от каменни плочи

Когато човек спомене за селски туризъм в Родопите, веднага се сеща за овчарници, за мандри и крави, за къщи с покриви от каменни плочи, за диви и безлюдни места, откъснати от света, изобщо за обстановка и атмосфера на автентичност, които нямат нищо общо със забързания ни „цивилизован” живот.

А ресурсите за развитие на селски туризъм в Родопите наистина са неизчерпаеми. Първо като база – има толкова много изоставени или запуснати къщи в отдалечени села, които като се постегнат и ремонтират могат да приемат туристи за дълго или за по-кратко време. През 90-те години много от къщите в такива села са се продавали на съвсем прилични цени и предприемчиви хора от градовете са купували и са ги преустройвали в малки семейни хотелчета или квартири. Такива къщи има в с. Кръстатица, например „Еренджиковата къща” , има и в с. Ягодина, като Къщата за гости „Каменик”в с. Орехово, Гела и много други. Тези къщи запазват външните особености на родопската архитектура например каменните основи, което прави така, че в летните горещини вътре можеш да спиш с одеяло. Вътре обаче собствениците са се постарали да осигурят нужните удобства, така че почиващите да не са лишени от нищо. Наред с това повечето родопски „хотелиери” предлагат и вкусна родопска кухня, ястия, които човек може да опита само на място – родопски пататник, клин (баница), чеверме, качамак, трахана.

Други задължителни моменти при селски туризъм в Родопите е възможността човек да посети някой овчарник или мандра, където да опита натурално и вкусно сирене и да види с очите си как се доят крави и как от млякото се правят всички онези вкуснотии, които ние употребяваме само като краен продукт и си го купуваме в магазините. Освен с прочутите си дюлгери, с. Момчиловци днес е известно и с една ферма за отглеждане на рядката вече порода каракачански овце (отглеждат се с помощта на реализиран проект).

Мандрите, някои от тях купени като пустеещи и изоставени обекти, сега са част от явлението селски туризъм в Родопите. Такава е мандрата в Триград, в която се преработва около един тон мляко годишно.

Местните жители в родопските села също са се „окопитили” и вярват, че селски туризъм в Родопите е добра алтернатива за съживяване на опустелите места в родната им планина и източник на някакви приходи, а защо не и на по-траен поминък. И резултатите не закъсняват – в с. Ягодина и с. Триград (заради двете пещери) идва сериозен поток от туристи, дори и есенно време. Пред Ягодинската пещера и пред пещерата Дяволското гърло дори октомври месец може човек да види повече от стотина чакащи да посетят тези природни забележителности.

1
Чип Тунинг – вземи максимума от твоята кола
Правила на автомобилното застраховане, които се пр...