Размер на шрифта: +
2 minutes reading time (451 words)

С какво пленява Троян

Не малко сте чували за прекрасните малки курорти, градчета и селца из България, но досега не сте имали възможност да посетите град Троян?

Не малко сте чували за прекрасните малки курорти, градчета и селца из България, но досега не сте имали възможност да посетите град Троян? Безспорно от това райско кътче ще останат незабравими спомени у всеки докоснал се до магнетичността му, красотата и обаянието. Ето и малко по-подробна информация за самия Троян.

Град Троян съществува от 15 век. Създаден е като крайпътно селце, находящо се в близост до Троянския проход.Наименованието му идва от древния римски път, носещ името Виа Траяна, през, който се е осъществявала връзката между река Дунав и Бяло море, още през далечните векове на новата ера. В наше време многото вили в Троян и най – вече в курортите около града създават неповторима туристическа атмосфера

За град Троян не е трудно да процъфти и да се прочуе като занаятчийски край, още в годините на турско робство. В резултат на занаятите и до днес градът е прочут с неповторима керамика и грънчарство. Това и многото други туристически забележителности създават възможност за посещение на разнокатегориините хотели в Троян.

Град Троян се свързва с много събития от величествената история на страната, а наред с това е погален от природата и дарен с прекрасна красота.

В местността на Троян могат да се зърнат множество забележителности, исторически, природни и архитектурни ценности.

В местността на града се намират природни резервати, които съхраняват естественият чар на този край. Тук са резерват Козя стена; резерват Северен Джендем и резерват Стенето. И трите са част от Национален парк “Централен Балкан”“, който е прочут с неповторима растителност и животински свят.

В тази част на България, град Троян могат да се зърнат към 30 водопада с височина надвишаваща 20 м. Местността в отделни части е трудно проходима, но това предполага чудесни условия за развитие на планински туризъм и алпинизъм, в резултат на множеството скални образования.

В резерват Стенето намиращ се по горното течение на река Черни Осъм има наличие на множество пещери. Тук могат да се видят много скални образувания с фантастична форма. Неповторима гледка за посетителите на Троян е скалния свод “Крали Маркова дупка”, разположен до хижа Амбарица.

Козя стена е най-малкият по размери резерват в парка. Създаден е с идеята да защити ендемичния вид старопланинския еделвайс, вековни буково-елови и букови гори. Тук също има голямо наличие на скални формации, където живеят много видове грабливи птици.

Посещението на град Троян и околията му би оставило незабравими изживявания у всеки решил да намери приятна почивка, съпроводена от чистота, красота и много емоции. В града, както и региона около него могат да се наемат множество вили, хотели или къщи за гости да се изкарат няколко неповторими дни сред природата.

 

1
Какво трябва да знаем за алуминиевата дограма
Борман Комерс - фирма за интериорни врати и входни...
 

Коментари (0)

There are no comments posted here yet

Оставете вашите коментари

Posting comment as a guest. Sign up or login to your account.
прикрепени файлове (0 / 3)
Share Your Location