Размер на шрифта: +
3 minutes reading time (600 words)

Хотели и хотелска категоризация

Хотелските звезди не служат само за украса на фасадата, нито само за маркетингови цели, макар напоследък това да е хит в хотелския бранш.

Хотелските звезди не служат само за украса на фасадата, нито само за маркетингови цели, макар напоследък това да е хит в хотелския бранш. Всеки истински луксозен хотел се стреми да покаже, че официално дадената му категория от 5 звезди изобщо не е достатъчна да опише лукса и великолепието на някои хотелски сгради, които наистина са произведения на изкуството. Петте звезди не дават да се разбере и какво е качеството на хотелските услуги, а действително има хотели, в които обслужването на гостите е на такова ниво, че никакъв брой звезди не могат да го подскажат. Затова има хотели, които претендират да бъдат с категория 6 или 7 звезди. Например известния хотел Burj-al-Arab в Дубай, който има формата на издуто корабно платно, настоява, че всъщност е 7, а не 5-звезден.

Но независимо от броя на звездите, които мениджърите смятат, че трябва да притежава хотела, според най-популярния вид хотелска категоризация най-ниската категория, която може да има един евтин хотел, е 1 звезда, а най-високата категория е 5 звезди и нито звезда повече. Трябва да се има предвид, че оценката на хотелите чрез звезди (от една до пет звезди) е най-популярната, но фактически до момента не съществува приета от всички страни в света единна система за класификация на хотелите.

Трябва да се подчертае, че въпреки приетата в много страни категоризация 1-5 звезди, съществуват и много други системи за категоризация на хотелите. Например собствени системи за категоризиране на хотелите имат Американската Автомобилна Асоциация и туристическия справочник Форбес. Не всички категоризации използват звезди – например в новия български Закон за туризма планинските хижи и къщите за гости ще се категоризират с еделвайси, като 3 еделвайса ще е най-високата категория. Някои системи използват диаманти (ромбове) за категоризиране на хотелите. Съществуват и системи, при които хотелите се делят на първокласни – за луксозните хотели, туристически клас, който получават средната ръка хотели и бюджетен клас за най-евтините хотели.

За да бъде дадена категория на един хотел се вземат предвид много фактори, като например: инфраструктурата около хотела и степента на достъпност с превозни средства, качеството на храната и на обслужването в ресторанта на хотела, размера на стаите в хотела, обзавеждането в стаите, оборудването на банята, гледката от балконите и прозорците, наличието на асансьори и тяхното състояние, наличието на СПА център, фитнес зала и всякакви допълнителни възможности за развлечения и т.н.

Мнозина специалисти смятат, че повечето системи за категоризация ощетяват по-малките хотели, тъй като един малък хотел може да бъде много луксозно обзаведен и да предлага перфектно обслужване, но поради ниската етажност на хотела той например да няма асансьор – просто защото такъв не му е необходим. Ако обаче се спазят строгите канони на някои системи за оценка, липсата на асансьор автоматично ще свали от звездите, които хотела по право би трябвало да получи.

Най-ранната система за категоризация на хотели е швейцарската система, създадена през 70-те години на 20 век. Класификацията на Германската асоциация на хотелите и ресторантьорите е създадена през 1996 и на нейна основа през 2010 година е създадена общоевропейска система за категоризиране на хотели с категории от една до пет звезди, наречена Хотелстарс. Общоевропейската система за хотелска категоризация оценява хотелите по 21 критерия и обхваща 270 елемента в хотелите, които биват оценявани. Според общоевропейската система за категоризация на хотелите, освен стандартните категории от една до пет звезди, към броят звезди може да се добавя и добавя и думата Superior, т.е. един хотел може да има например категория 3 звезди, но може да бъде и “3 звезди Superior”, което е нещо като “3 звезди и половина”.

2
Какви са предимствата и недостатъците на железопът...
6 лесни стъпки да научиш Китайски език