Размер на шрифта: +
2 minutes reading time (476 words)

Как функционират мостовите изправители?

Диодният мостов изправител е устройство за преобразуване на променлив ток в постоянен или прав ток.

Основи на Диодните Мостови Изправители

Диодният мостов изправител е устройство за преобразуване на променлив ток в постоянен или прав ток. Променливият ток преминава постоянно от положителния към отрицателния полюс, докато постоянният ток винаги тече в една и съща посока. Променливият ток се предава по-ефективно и по-лесно се преобразува в друго напрежение. Поради тази причина мощността от станцията се предава до вашия дом във формата на променлив ток. Въпреки това повечето уреди се нуждаят от постоянен ток, за да започнат да функционират. Мостовите изправители са най-често срещаният вид захранване, което се използва, за да се достави този ток.

Трансформаторът

Първо, трансформаторът се използва, за да се създаде желаното напрежение. Когато две намотки са поставени една до друга и движещият се електрически ток преминава през едната намотка, това индуцира движещ се електрически ток в другата намотка. Когато втората намотка има по-малко навита жица от първата намотка, то тя ще има ток с по-ниско напрежение. Това устройство се нарича стъпков трансформатор. Електричеството идва в дома ви на 240 волта, но повечето устройства се нуждаят от около десет процента от този волтаж. Стъпковият трансформатор регулира напрежението до съответното ниво.

Диодов Мост

Диодовият мост е сърцето на мостовия изправител. Диодите работят като еднопосочни електрически вълни, пропускат през себе си само положителен или само отрицателен заряд, което зависи от посоката, в която се намират на жицата. Жицата, която идва от трансформатора, има два края. Тъй като токът е променлив, единият край на жицата е отрицателен, а другият край е положителен.

Всеки край на жицата е прикрепен към два диода, които шунтират електричеството през положителни и отрицателни проводници на постоянен ток. Ако край А е с отрицателен заряд, а край Б има положителен заряд, диодът между край А и негативния проводник на постоянен ток се отваря, като през това време и диодът между край Б и положителния проводник се отваря. Когато електричеството промени посоката си, диодът между край А и положителния проводник се отваря, като в същото време се отваря и диодът между Б и негативния проводник.

Изглаждане на Сигнала

Постоянният електрически ток от моста тече в една посока, но не го прави бавно. Това е така, защото променливият електрически ток е постоянни пулсиращ от негативния към позитивния полюс. Постоянният ток идва малко „неравен“ и неравномерен. За да се заглади сигналът, повечето диодни мостове използват устройство, което се нарича кондензатор. Неговата роля е да съхранява заряд като малка батерия. Когато  мощността пулсира, кондензаторът поглъща част от нея, намалявайки рязкото ѝ повишаване. Когато мощността спадне, кондензаторът освобождава част от заряда си, като по този начин повишава мощността. Чрез изглаждането на върховете и повишаването на низините в електрическия поток, кондензаторът създава по-равномерно и последователно захранване.

Ако имате нужда от мостови изправители за високо напрежение, специализираните магазини за електроника като Викиват прелагат качество и разнообразие, както и удобството да поръчате онлайн.

1
"Аз мога повече" - безплатно обучение за млади хор...
Накратко за инфрачервеното отопление