Размер на шрифта: +
2 minutes reading time (420 words)

Системи за външно видео наблюдение

Изграждайки система за охрана, неизменно трябва да отделим средства за видео наблюдение

Предназначение, цени, ефективност

Изграждайки система за охрана, неизменно трябва да отделим средства за видео наблюдение, тъй като това е методът, който ни дава най-много предимства и, чрез който можем да постигнем най-добра ефективност при опазването на нашата собственост от посегателство.

Насочвайки се, обаче към този тип охранителна дейност трябва да вземем предвид коя система е най-подходяща за нашите нужди, но преди това трябва да уточним, най-вече за себе си каква цел преследваме и какви средства и усилия сме готови да вложим, за да я постигнем.

Ефективността на системата за наблюдение с видео зависи от няколко фактора, като:

  • Какви средства сме готови да вложим, за да имаме гарантирана сигурност?
  • Каква площ искаме да наблюдаваме?
  • По кое време на денонощието ще наблюдаваме?
  • До колко детайлна картина искаме да виждаме?
  • Ще записваме ли наблюдавания образ?
  • В реално време ли ще виждаме охранявания обект?
  • Ще комбинираме ли наблюдение и жива охрана?
  • На монитор ли ще наблюдаваме обекта или ще ползваме наблюдение през интернет?

Тези въпроси могат да получат най-изчерпателен отговор, след консултация със специализирана фирма, която да ни насочи кой тип система трябва да използваме. За да не се окажем съвсем неподготвени, обаче и за да се предпазим от груби грешки, в случай че се заемем сами с избора и монтажа на охранителна система трябва да имаме някои насоки.

Външно наблюдение

За да виждаме добър образ от открити пространства е важно да изберем камера, излъчваща картина с висока резолюция при големи разстояния. Това е необходимо, в случай че наблюдаваме паркинги, пространството пред дома си, оранжерии, складове, производствени помещения и др.

При нощна охрана обективите на камерите трябва да са пригодени да заснемат и при слаба осветеност или дори пълен мрак, ползвайки инфрачервена подстветка. При наблюдение на открити пространства през светлата част на деня е добре камерата да има система за баланс на контраста, който дава добър образ при силна слънчева светлина и друг тип пряко оветяване на наблюдавания обект.

Цифровите и дигиталните видео наблюдаващи системи са еднакво удачни при охраната на открити пространства, но трябва да знаем, че при избора на техника трябва да се спрем на тази, която може да издържа на различни атмосферни условия, както и да съобразим типа захранване, чрез който ще работи.

Бюджет

Цената, която сме готови да платим, за охрана на своята собственост в най-голяма степен определя качеството на картината, която ще виждаме. Няма как да получим ясен образ и наблюдение над голямо пространство ако ползваме камера с ниска разделителна способност и обектив с малък, фиксиран фокус.

1
Ревю на смартфон Gigabyte Guru G1 от Алтех - онлай...
Упражнения за сваляне на килограми