Размер на шрифта: +
2 minutes reading time (478 words)

Всичко за кондензаторите и техните разновидности

Кондензаторите са електронни компоненти, които са изключително често срещани в устройства като компютрите и много други електронни уреди.

Кондензаторите са електронни компоненти, които са изключително често срещани в устройства като компютрите и много други електронни уреди. Кондензаторите присъстват в почти всички електрически вериги и от една страна са много сходни с батериите, въпреки че работят по съвсем различен начин. Също както батериите, предназначението на кондензаторите е да съхраняват електрическа енергия. Кондензаторите, обаче, са много по-прости от батериите – те не могат да произвеждат нови електрони, а само да ги съхраняват.

Кондензаторите могат да бъдат разделени на различни видове, които зависят предимно от това от какви материали са направени. Поради факта, че съществуват много различни видове кондензатори, понякога е трудно да изберем подходящият. Трябва да знаем кой вид е подходящ за определено приложение и от какво точно се нуждаем преди да направим избора си. Ето някои от основните видове кондензатори:

1. Електролитни кондензатори

Това са едни от най-разпространените видове кондензатори. Те са както евтини така и с по-голям капацитет от другите видове кондензатори. Електролитните кондензатори са в по-голямата си част поляризирани. Най-често срещаните електролитни кондензатори са направени от алуминии или тантал. Когато купувате поляризиран кондензатор, е от изключителна важност да имате предвид положителния и отрицателния полюс. Ако свържете поляризиран кондензатор по неправилен начин, той бързо ще се загрее и може дори да избухне. Това от своя страна води до неприятни и често сериозно последствия за човекът, който го използва.

Основните разлики между танталовите и алуминиевите електролитни кондензатори са размерът и вида, но има и други разлики в приложенията, за които те са подходящи. Алуминиевите кондензатори са по-големи от танталовите. Възможно е да намерите и танталови кондензатори, които не са поляризирани, а те няма да ви свършат работа, когато ви трябва поляризиран кондензатор, затова се уверете, че сте намерили това, което ви трябва преди да го купите.

2. Керамични кондензатори

Керамичните кондензатори работят при високи или ниски честоти според вида керамика на диелектрика. Керамичните кондензатори не са поляризирани, за разлика от електролитните например. Напрежението на един керамичен кондензатор може да бъде само няколко волта, но също така може да достигне и до няколко хиляди волта.При керамичните кондензатори, диелектрикът обикновено е покрит със сребърен слой.

3. Филм-кондензатори

Филм-кондензаторите са често срещани. Това е категория, която включва в себе си много различни видове кондензатори със сходни характеристики. Основно диелектрикът е това, по което всички тези под видове се отличават.Някои от най-използваните материали за филм-кондензатори са полипропилен, полистирол, полиестер, тефлон, метализирана хартия и други.Можете да намерите такива кондензатори с капацитет от стотици микрофарада или няколко пикофарада. Този тип кондензатори се славят с голяма издръжливост.

Ако имате нужда от кондензатор, е важно да вземете предвид всички неща казани до тук и вашите собствени изисквания. Ако не сте сигурни какво точно ви трябва винаги можете да питате експертите в магазините за електроника или да изпратите запитване до сайт като vikiwat.com, в случай че пазарувате онлайн.

2
За какво да внимаваме при покупката на алуминиева ...
Защо рент а кар компаниите предлагат евтини коли п...
 

Коментари (0)

There are no comments posted here yet

Оставете вашите коментари

Posting comment as a guest. Sign up or login to your account.
прикрепени файлове (0 / 3)
Share Your Location