Размер на шрифта: +
2 minutes reading time (452 words)

Как да решите кои слънчеви колектори са подходящи за басейна ви?

Как да решите кои слънчеви колектори са подходящи за басейна ви?

Слънчевите колектори, които се използват за затоплянето на водата в басейните предлагат много предимства.

Слънчевите колектори, които се използват за затоплянето на водата в басейните предлагат много предимства. Те са ефективни, екологично чисти и ще ви помогнат да разширите времето, в което можете да използвате плувния си басейн. Решението, дали да се използват слънчеви колектори или обикновени топлинни помпи не е толкова лесно за собствениците, тъй като голяма част от хората не обичат да правят промени. Затова трябва да се погледне от практическата и финансова страна на нещата.

Първият въпрос, който веднага трябва да изникне в съзнанието ви е, дали имота ви получава достатъчно слънчева светлина, за да се използва пълния му капацитет. Ако ориентацията на дома ви не е добра или има прекалено много дървета и по-високи сгради, които правят имота ви прекалено сенчест, тогава инсталирането на слънчеви колектори за отопление на басейн не е най-добрия избор.

Друг елемент, който трябва да погледнете, когато решите да преминете към слънчевата енергия е размера на покрива ви, тъй като това е най-високата част на дома и съответно най-силно огряваната. Дори и покрива да получава достатъчно светлина, той може да не бъде достатъчно голям, за да покрие изискването за размер на колекторите, които да обслужват басейна ви.

При положение, че домът ви е подходящ за инсталирането на слънчеви колектори, то следващото нещо, за което трябва да мислите е цената. Тя е малко по-висока от тази на електрическите помпи, но това не бива да ви заблуждава. Слънчевите системи, било то за загряване на водата в басейна или за битови нужди е много по-рентабилната и изгодна инвестиция, погледнато в дългосрочен период. След инсталирането, те не се нуждаят от сложна поддръжка, а енергията нужна за работата им се осигурява от слънцето, т.е. е напълно безплатна. Само една проста сметка на разходите за електроенергия за месец ще ви даде ясна представа, колко много средства се спестяват със инсталирането на слънчеви колектори.

В случай, че не сте сигурни дали вашите изчисления са правилни, то задължително трябва да се обърнете към експерт, който да дойде на място и да инспектира дома ви и басейна, за който ще се инсталира соларната система. Професионалистите в бранша могат да намерят най-доброто място за инсталирането на слънчеви колектори, за да се използва пълния им капацитет. Добре е колекторите да са поставени под ъгъл от 45 градуса, но ако вашият покрив е плосък, това не бива да ви притеснява, тъй като при монтирането се изгражда метална поставка, с която се постига перфектното разположение за оптимална работа. След като бъде инсталирана цялата система за отопление на басейна ви, за много кратък период от време вие ще имате възможността да се уверите, че тя е най-умната ви инвестиция.

За допълнителна информация и връзка с професионалист посетете Еmde-solar.com

4
Адвокат по административни дела
Не пропускайте новите брошури