Размер на шрифта: +
2 minutes reading time (485 words)

Принципи на работа на температурните сензори

Принципи на работа на температурните сензори

Контактните сензори са устройства, които могат да работят по много различни начини. Температурните сензори работят благодарение на явление наречено

Контактните сензори са устройства, които могат да работят по много различни начини. Температурните сензори работят благодарение на явление наречено „ефект на Зеебек”. По време на този процес настъпват промени, които са свързани с температурата. Практически погледнато, градусите се прочитат от температурните сензори, които правят измервания на напрежението в края на веригата. Терморезисторите са вид температурни сензори, които се използват в различни уреди. Човешките термометри също спадат в този раздел, както и много други. Те имат предвидима съпротива, която се променя в зависимост от температурата. Това означава, че когато градусите се покачват или намаляват, съпротивлението също се увеличава. За да се засекат промените в температурата, се използва формула. Тук трябва да се отбележи, че температурните сензори са много точни при измерванията си.

Безконтактни температурни сензори

Някои от температурните сензори са разработени така, че дори да не докосват обекта, чиито показатели измерват. Вероятно сте се чудили как учените измерват температурата на Слънцето. Именно чрез използването на безконтактни температурни сензори. Всички те са създадени на принципа, заложен в Закона на Планк. Той използва отношението на температурната радиация, която се произвежда от източника на светлина. С измерването на радиацията може да се определи и точната температура на обекта.

Симптоми на повредените температурни сензори

Температурните сензори за охлаждащата течност в автомобилите отговарят за свързването на градусите между двигателя, като ги показват на бордния компютър. В моментите, в които температурните сензори са повредени, започват да проявяват различни симптоми. Те могат да се изразяват в лоша работа на двигателя до напълно спиране на работата му. Всеки шофьор, който забележи тези симптоми рано, може да се предпази от големи финансови загуби и спаси своя двигател. Поправката вероятно ще изисква да се направи смяна на температурните сензори.

Повишаване на разхода на гориво

При липсата на добре функциониращи температурни сензори охладителната течност ще попречи на двигателя да заработи правилно. Това ще накара двигателя да изгаря повече гориво, като ще повиши разхода. Това ще накара ускорението да се забави, като шофьорът ще трябва да натиска педала на газта повече от нормално.

Увеличени емисии на превозните средства

Като резултат от проблемите с температурните сензори, ще се повишат и вредните емисии на автомобила. По-голямо количество от отровното вещество въглероден окис ще бъдат отделени в атмосферата заради неработещите температурни сензори. Притежателят на автомобила ще забележи черен пушек да се появява от ауспуха на автомобила, което може да се окаже проблем при ускорението.

Пълно спиране на двигателя

Неправилното функциониране на температурните сензори ще изпраща неверни сигнали до бордовия компютър. В резултат на това, когато автомобилът достигне нормална скорост, температурните сензори могат да изпратят некоректен сигнал, че двигателят прегрява. Това ще накара бордовия компютър да изключи двигателя на автомобила. Превозното средство няма да е в състояние да запали отново, докато двигателят не се охлади напълно. Поправката изисква да се заменят температурните сензори, които причиняват объркването, за да се разреши проблемът изцяло. 

 

1
Няколко причини или от къде да си купим маркови ев...
Много „звезди” на спорта и киното днес създават св...