Размер на шрифта: +
3 minutes reading time (534 words)

Невероятните възможности на индуктивните сензори

Индуктивните сензори са сравнително прости електронни компоненти. Устройството им се състои от малка по размери намотка.

Индуктивните сензори са сравнително прости електронни компоненти. Устройството им се състои от малка по размери намотка. Тя има някои много интересни приложения заради електромагнитното поле, което създава.

Електрическа верига за индуктивните сензори

Всеки, който се интересува от индуктивните сензори, може да си представи проста електрическа верига с крушка и прекъсвач. Освен това, в тази електрическа верига е включена и малка намотка, която представлява индуктивните сензори. В случай, че сте внимавали в часовете по физика, вероятно ще се сетите, че индуктивните сензори са електромагнити в същността си.

В случай, че махнете индуктивните сензори от електрическата верига, ще имате обикновено фенерче. При натискане на прекъсвача крушката ще се включва и изключва. При наличието на индуктивни сензори електрическата верига има съвсем различно поведение.

Промените, които ще настъпят

Електрическата крушка във веригата е резистор. Това означава, че по време на нейната работа се създава съпротивление, в следствие на което крушката светва. Проводникът, който се използва в намотката, има много по-малко съпротивление, затова всеки би очаквал при включване крушката да заработи. Токът трябва да последва ниското съпротивление през намотката на индуктивните сензори. Вместо това обаче като изключите веригата крушката започва да свети силно и постепенно се замъглява. След това бързо изгасва.

Обяснението на странното поведение

Причината за това странно поведение на електрическата верига се дължат на индуктивните сензори. Първоначално, когато токът потича в намотката на индуктивните сензори, те се опитват да построят магнитно поле. По време на изграждането му индуктивните сензори започват да инхибират ток. След като магнитното поле е напълно изградено, токът може да потече нормално по проводниците. С отварянето на веригата чрез ключа магнитното поле около индуктивните сензори кара тока да потече. Това води до разрушаване на магнитното поле. Токът, който тече по веригата, кара крушката да свети за известен период от време, въпреки че веригата е отворена. С други думи, индуктивните сензори могат да складират електроенергия в собственото си магнитно поле. Те са в състояние да не се влияят от промените в съпротивлението, които се появяват в електрическата верига.

Промени в мащаба

Да речем, че разполагаме с намотка на индуктивни сензори, която има диаметър от два метра. Тя има пет или шест оборота от проводник. След това можете да поставите големите индуктивни сензори на пътя. Това ще ви помогне да разберете каква е индукцията на индуктивните сензори.

След това можете да паркирате кола отгоре и отново да измерите параметрите на индукцията. Всеки ще открие, че тя е много по-голяма с наличието на метален предмет. Паркираната кола действа като ядро на намотката и създава промени в индукцията. Повечето светофари използват индуктивния цикъл по този начин. Индуктивните сензори постоянно тестват индукцията на намотката, като засичат металните предмети (колите) на пътя. Това е начинът, по който светофарите разбират дали има автомобил, който чака да му бъде подаден сигнал.

Обикновено се използва много по-малка намотка за индуктивните сензори. По-големите се използват, за да се съберат и да се произведат кондензатори и осцилатори. Това е само едно от приложенията на индуктивните сензори. Те могат да се срещнат често и в промишлеността, където контакта между два обекта е труден или невъзможен. 

Специализираните магазини за електроника като vikiwat.com ви дават възможността да закупите индуктивни сензори онлайн.

 

1
Няколко причини поради, които да спортувате
Съвременни и модерни уреди за здраве от Casada
 

Коментари (0)

There are no comments posted here yet

Оставете вашите коментари

Posting comment as a guest. Sign up or login to your account.
прикрепени файлове (0 / 3)
Share Your Location