Размер на шрифта: +
3 minutes reading time (579 words)

Електронната революция и транзисторите

Транзисторите се използват в електрическите вериги предимно като прекъсвачи и усилватели. Като се има предвид какви характеристики имат, те много успешно се използват в устройствата, които предават звук. Първите търговски продукти, които са използвали транзисторите, са именно тези, които предават звук.

Транзисторите се използват в електрическите вериги предимно като прекъсвачи и усилватели. Като се има предвид какви характеристики имат, те много успешно се използват в устройствата, които предават звук. Първите търговски продукти, които са използвали транзисторите, са именно тези, които предават звук. През 1952 г. транзисторните слухови апарати се появяват на пазара. Това са продукти, които могат да запълнят много малка ниша, но все пак радиоприемниците се появяват две години по-късно – през 1954 г. Радиото дава невероятен тласък на последващото развитие на транзисторите.

 Функции

Функцията, която изпълняват транзисторите в радиостанциите е ясна. Звуците се записват чрез микрофон и се превръщат в електрически сигнали. Тези сигнали се разпространяват в електрическата верига. Транзисторите усилват сигнала, който в последствие достига до говорителя.

Все пак да се убедят производителите, че тази основна концепция ще работи масово с произвежданите продукти обаче не е толкова лесна задача. През 1954 г. транзисторите се доказват като иновативни електронни компоненти. В този момент производителите са използвали вакуумни тръби в продължение на много години. Така че е било съвсем разбираемо да са подозрителни към транзисторите. 

 Иноваторът

Все пак има един човек, който вярвал във възможностите на транзисторите. Това е Pat Haggerty, който бил вицепрезидент на компания, наречена Texas Instruments. Той бил сигурен, че транзисторите ще направят революция в електронната индустрия. Компанията Texas Instruments използвала откритията на Bell Labs. Те използвали транзисторите, изработени от германий, за да започнат производството на радио в джобен размер. Те използвали и помощта на малка индийска компания, която се казвала IDEA. Заедно двете компании създали радио, което било наречено Regency TR-1. То било представено на 18 октомври 1954.

 Радиото

Всички елементи на TR-1 е трябвало да бъдат революционно малки, за да достигне до джобен размер. Говорителите, кондензаторите и всички останали елементи били специално създадени за този проект. Транзисторите обаче били съставката, която направила така, че проектът наистина да заработи.

Компанията Texas Instruments започнала масово производство на транзисторите за техните радиоапарати. В процеса на производство те успяли да докажат, че транзисторите и останалите продукти могат да са на много достъпни цени. Освен това, те доказали, че иновативните транзистори са много по-ефективни от вакуумните тръби. В рамките на една година другите компании, като Emerson, General Electric и Raytheon, започнали да произвеждат продукти, които използват транзисторите. Революцията на модерната електроника вече е започнала.

В наши дни

По-късно транзисторите започнали да се използват в много повече устройства. В днешно време те могат да се намерят във всички уреди, които използваме всекидневно.

Транзисторите започват да получават все по-голямо признание и в днешни дни, животът на съвременния човек е направо немислим без тях. Без наличието на транзисторите никой от нас няма да може да използва мобилния си телефон, компютъра или автомобила си. Вероятно без да съществуват транзисторите всички тези уреди щяха да изглеждат по много по-различно. От друга страна, много е възможно някои от тях да не съществуват изобщо.

Вероятно пред транзисторите има още много иновации, за които сме на път да разберем през следващите години. От една страна, могат да се подобрят материалите, от които се изработват устройствата. От друга страна, те биха могли да са в състоянеи да предават електрическите вълни много по-точно.

Благодарение на транзисторите можете да използвате компютъра си, а също така можете чрез него онлайн да си закупите необходимите транзистори от сайтове като vikiwat.com

 

1
Идеалната двойка – дамски горнища и дънки
Детските страхове до започване на училище
 

Коментари (0)

There are no comments posted here yet

Оставете вашите коментари

Posting comment as a guest. Sign up or login to your account.
прикрепени файлове (0 / 3)
Share Your Location