Размер на шрифта: +
3 minutes reading time (546 words)

Действие на устройствата за дефектнотокови защити

Електрическите вериги и работата с тях може да бъде много опасна. Това е причината, поради която се създават устройства като прекъсвачите.

Електрическите вериги и работата с тях може да бъде много опасна. Това е причината, поради която се създават устройства като прекъсвачите. Такъв специален вид устройство са дефектнотоковите защити. Те имат за цел да предпазват от дисбаланси, които могат да доведат до токов удар. Изискванията за безопасно изграждане на електрически вериги диктуват устройства за дефектнотокови защити да бъдат поставяни на места, които се намират в близост до вода. В домовете обикновено това са кухнята, банята, а в някои случаи и мазето.

На външен вид устройството прилича на малка пластмасова кутия. Те могат да се намерят в магазинната мрежа. Освен това, са достъпни за закупуване и онлайн от страниците на производители и търговци. Цените на дефектнотоковите защити могат да варират в широки граници. Те могат да бъдат намерени на цени от около 15 лв. в долната граница. В по-високия ценови диапазон те струват около 50 – 60 лв. Инсталацията и свързването им са лесни задачи, които могат да се изпълнят и в домашни условия.

Функции на устройствата

Токът в електрическата верига трябва да протича в пълен кръг. Дефектнотоковите устройства, които се включват в тези вериги, имат за цел да следят нивата на напрежение на електричеството по веригата. В момента, в който веригата не е в състояние да се затвори, това може да създаде опасност от токов удар. Това създава опасност за потребителите, както и за електроуредите, които се асоциират с веригата. Именно в този момент дефектнотоковите защити влизат в употреба. Те спират протичането на електричество, за да има възможност системата да се регулира. Стойностите се изравняват и тогава отново е безопасно електроуредите на продължат работа.

Скорост на устройството

Неколкократно стана ясно, че токовият удар в електрическата верига може да бъде фатален по много начини. Това е причината, поради която дефектнотоковите защити са проектирани да оперират много бързо. Във времево изражение, засичането на промяна в електрическия поток и спирането на подаването на електричество се случва от 25 до 40 мили секунди. Това е около 100 пъти по бързо от премигването на човешкия клепач, което отнема 300 до 400 милисекунди.

Изискванията

Устройствата за дефектнотоковите защити се срещат много често в нашето ежедневие. Често не сме в състояние да ги видим, защото малката пластмасова кутия, която регулира електрическия поток е скрита. Това се прави, за да се спазят както естетически изисквания, така и тези за безопасност.

Според изискванията на Българския държавен стандарт, дефектнотоковите защити трябва да се поставят в помещенията, които имат източник на вода. Това са кухни, гаражи, перални и мокри помещения. Освен това, те намира и приложение при прилагане на условията за безопасност на места като незавършени контакти, както и такива, които се намират на отркито.

Съображенията

Като всяко електрическо устройство, така и дефектнотоковите защити имат своите минуси. Те са в състояние да открият дисбаланса, на който може да е изложена електрическата верига. Устройствата обаче не са в състояние да открият текущите претоварвания по веригата. Освен това, те няма да се изключат, ако поставят в опасност човек, който завършва веригата. Това е причината, поради която трябва да се вземат мерки за безопасност при работа с дефектнотокови защити. 

Ако имате нужда от специалист при закупуването и/или изнсталирането на дефектнотоковите защити, професионалистите от vikiwat.com ще се радват да ви помогнат.

 

 

1
Купувайте парфюми от надеждни и сигурни доставчици...
Поставете своеобразно писмо за бъдещето в Jabse
 

Коментари (0)

There are no comments posted here yet

Оставете вашите коментари

Posting comment as a guest. Sign up or login to your account.
прикрепени файлове (0 / 3)
Share Your Location