Размер на шрифта: +
2 minutes reading time (489 words)

Доверете се на експертите при избор на летни гуми

Доверете се на експертите при избор на летни гуми

Характерния за нашите географски ширини сезонен цикъл изисква от българските шофьори да ползват летни и зимни автомобилни гуми.

Характерния за нашите географски ширини сезонен цикъл изисква от българските шофьори да ползват летни и зимни автомобилни гуми. На пазара се предлагат и всесезонни гуми, но от гледна точка на безопасността на пътя те не са препоръчителни, въпреки че са по-достъпни като цена. Производителите на летни гуми вече се съобразяват с бързо променящите се климатични условия и се стремят произвежданите от тях гуми да са безопасни за използване от пролетния до есенния сезон, върху сух и мокър асфалт и върху неравномерно замърсена пътна настилка.

С екологични летни гуми спестявате

Напоследък в производството на летни автомобилни гуми се използват само ниско ароматни масла като резултат от усилията на производители като Nokian Tyres да съдействат за опазването на околната среда. В тази насока са и опитите да се намали съпротивлението при търкаляне на произвежданите от компанията летни гуми, защото това води до по-нисък разход на гориво и с това до по-малко вредни емисии на СО2.

Три съвета относно покупката на летни гуми

  • Препоръчва се лятната гума, независимо от марката й, да се помпа с азот. По този начин се осигурява безопасно пътуване през лятото, като се отстраняват температурните разлики.
  • От голямо значение при летните гуми са каналите и шарките им, като каналите трябва да са силно изразени и така разположени, че бързо да отвеждат водата встрани. Това налага напоследък използването на V-образната шарка.
  • Тъй като качеството на гумата се определя до голяма степен от каучуковото й покритие, проверявайте техния DOT, т.е. означението със седмицата и годината на производство. Колкото по-скоро са произведени, толкова по-добри са качествата им. Имайте предвид, че гумите от различни марки, дори и произведените в едно и също време и с подобни шарки, дават различни резултати.

Немската организация ADAC e провела тест на 15 модела летни автомобилни гуми, за да се установят силните и слабите им страни. За теста е използван автомобил Skoda Oktavia и гуми с размер 195/65 R15, който е характерен за родния ни автомобилен парк. Гумите са тествани върху сух асфалт и мокра пътна настилка, но нито един от моделите не е получил максимума брой звезди. При оценката е наблюдавано наличието на оптимално съчетание от всички качества на летните гуми: да не се изхабяват бързо, да са с добри показатели и при суха, и при мокра настилка, да не причиняват преразход на гориво и др. В резултат на теста силно се препоръчват следните марки летни автомобилни гуми:

  • Vredestein Sportrac 3 – с най-висока оценка от теста
  • Bridgestone Ecopia EP 150
  • Nokian V
  • Maloya Lugano
  • Dunlop SP Sport Fastresponse – най-скъпата гума в теста
  • Continental ContiPremium Contact 2
  • Semperit Speed-Life

От вас зависи дали ще се доверите на експертното мнение, но е добре да се помни, че качествените летни гуми ви гарантират безопасно шофиране, а всеки компромис с качеството им най-често има висока цена – за съжаление понякога коства човешки живот.

Източник: Гумите БГ - http://gumitebg.com/

 

 

1
Баня "ИН и ЯН"
Няколко съвета за добра оптимизация на вашия сайт
 

Коментари (0)

There are no comments posted here yet

Оставете вашите коментари

Posting comment as a guest. Sign up or login to your account.
прикрепени файлове (0 / 3)
Share Your Location