Размер на шрифта: +
3 minutes reading time (515 words)

Принцип на работа при вентилаторите в компютър

Принцип на работа при вентилаторите в компютър

Персоналните компютри съдържат компоненти, като видео карти и процесори, които се нагорещяват при работа.

Персоналните компютри съдържат компоненти, като видео карти и процесори, които се нагорещяват при работа. Точно заради това в кутиите на компютрите има и системата за вентилатори, които охлаждат. Те са особено полезни за машини, които са натоварени през големи периоди от време.

Вентилаторите отвеждат горещият въздух, който се натрупва във вътрешността на системата навън. След това засмукват хладен въздух от външната среда, който се използва за охлаждане на компонентите.

От какво се нуждаете?

Изпълнението на този проект изисква съвсем семпла подготовка. Естествено, трябва да имате на разположение персонален компютър. За да достигнете до вътрешността му, ще ви помогнат комплект отвертки. Вентилаторите, които ще си набавите трябва да отговарят по размер на тези, които са използвани в системата на компютъра.

Не забравяйте, че винаги при работа с уреди, трябва да изключвате захранването. Това ще предпази компютъра от късо съединение, което може да го повреди фатално. Освен това, вие ще бъдете в безопасност.

Мощност на вентилаторите, които са ви необходими

Компютърните вентилатори имат вътрешен електрически мотор. Той се свързва към източник на захранване или дънната платка. Мощността се доставя благодарение на три или четири пинов конектор. Дънната платка или източникът на захранване изпраща електрически заряд под формата на напрежение към електрическия мотор на вентилаторите. По този начин те се задвижват, за да изведат нагорещения въздух извън системата и на негово място да внесат хладен, който предпазва елементите от бърза амортизация.

Перки на вентилаторите

Целта на вентилаторите е да изведат топлия въздух от кутията на персоналния компютър и след това да осигурят необходимото охлаждане. Количеството на въздуха, което изместват перките на вентилаторите, има специална мерна единица. Тя се нарича кубични метри в минута и измерва обема. Бързината на завъртане на перките също има мерна единица и тя се измерва в обороти в минута. Това е мерна единица, която може да се регулира при някои видове вентилатори. Потребителите обикновено правят това, за да намалят шума от работата на този елемент.

Какво е статично налягане и защо ни е необходимо?

Вентилаторите могат да бъдат използвани и за много различни зони в персоналния компютър, където има нужда от хладен въздух. При такива обстоятелства за персоналния компютър може да използват Викиват вентилатори с високо статично налягане. Обикновено, те са по-ефективни при внасяне на атмосферния въздух в малки пространства.

Изборът на вентилатори

В търговската мрежа има наистина много вентилатори, които могат да са подходящи за персоналния компютър. Обикновено, този тип оборудване се отличава с ниска цена. Освен това с правилните грижи можете да постигнете висока продължителност на живота. Това включва редовното почистване и правилна употреба.

В случай, че не можете да изберете правилния вентилатор за персоналния си компютър, винаги можете да направите проучване. Вероятно още с въвеждане на първата заявка, ще видите много специализирани сайтове, които предлагат вентилатори. Това ще ви позволи да сравните цените и параметрите им, като намерите оптималния вариант за вашия случай.

Освен това, можете и да отидете в магазин, в който се продават части, като вентилаторите. Консултантите на тези места могат да ви дадат наистина много професионални съвети, които да са ви от голяма помощ.

 

1
Пленителни и чаровни брюнетки в красиви цветове
Каква е разликата между ръчните и автоматизирани и...