Размер на шрифта: +
3 minutes reading time (531 words)

Глобална подкрепа за намаляване на правителствения контрол в ICAAN

Глобална подкрепа за намаляване на правителствения контрол в ICAAN

Идеята контролът върху домейн имената и други технически операции в интернет да се разшири в посока на бизнеса и неправителствените организации набира все по-голяма международна подкрепа.

Идеята контролът върху домейн имената и други технически операции в интернет да се разшири в посока на бизнеса и неправителствените организации набира все по-голяма международна подкрепа. Това е и мнението на голямата част от участниците на среща, която се проведе в Сингаур, по въпросите на домейн имената и бъдещето на интернет, предават световните агенции.

Срещата е организирана от Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN). Това е първото официално събитие, за което те са отговорни, след като американското правителство обяви на 14 март, че ще предаде контрола на организацията на група, съставена от различни заинтересовани страни, с цел да се запази свободата в интернет. Тук трябва да се отбележи, че САЩ години наред търпяха обвиненията на международни наблюдатели за това, че властват в тази организация. След случая с EdwardSnowden обаче, те решиха да предадат контрола.

Страни като Русия и Китай отдавна заявяват желанието си дейността по надзираването на домейн имената и някои други технически дейности в интернет да бъде поета от международна организация.

Вицепрезидентът на ICAAN и отговорник за дейността на организацията за Азиатско-Тихоокеанския регион Kuek Yu-Chuang заяви, че "е налице широко съгласие" за многостранния модел на заинтересованите страни.

Различни предложения

Това е въпрос, чието решение не може да бъде едностранно. Освен това има предложения за това правителствата да играят по-голяма роля в надзираването на домейн имената, обясни още Yu-Chuang за световните агенции.

Срокове

ICANN е организация с нестопанска цел, която е базирана в САЩ. Те отговарят за контрола на домейн имената, които завършват на .com и .net. Договорът на организацията с американското правителство изтича в края на 2015 г. ICANN са натоварени със задачата да водят преговори за прехода, които се очаква да се осъществи плавно и без излишни политически усложнения.

Срещата, която беше първата след съобщението на САЩ за сдаване на контрола, беше много широко отразена. На нея присъстваха около 2000 делегати от 150 страни. Представителите, които се явиха в Сингапур, бяха от най-различни области. Имаше пратеници на правителствата, бизнеса, академичните среди и интернет организациите.

Различни мнения

Голяма част от участниците искат нов модел

"Някои експерти са на мнение, че правителствата трябва да имат по-голям контрол върху домейн имената. Други пък поддържат тезата, че контролът върху организацията трябва да идва от различни представители на международната общност", заяви Paul Wilson, генерален директор на Asia Pacific Network Information Centre (APNIC). Той обобщава, че „съществуват фундаментални различия по въпроса с домейн имената, които предстоят да бъдат разрешени през следващите 18 месеца”.

Според думите му, "огромното мнозинство" от правителствата подкрепят модела на многото заинтересовани страни". "Това, което виждаме е, че правителствата, поне по-голямата част от тях, признават ползите на модела“, казва още той.

Критиката

Критиците са против този подход в надзираването на домейн имената и предупреждават, че има правителства, особено тези с авторитарни лидери, които ще използват системата, за да ограничават инакомислието и свободата на изразяване.

Правителството на САЩ одобрява имена на домейни от първо ниво като .com, .net и .org. Освен това САЩ имат контрол и върху домейн имената, които включват страни като Иран - .ir, Русия - .ru и Китай - .cn. То

 

1
Качествени системи за сигурност от Боду СОД
Ерата на модерните йога таблети е вече факт