Размер на шрифта: +
3 minutes reading time (585 words)

Важни предимства и последици от използването на енергоспестяващите крушки

Важни предимства и последици от използването на енергоспестяващите крушки

Енергоспестяващите крушки, или иначе казано компактните луминесцентни лампи, представляват добре познатото ни флуоресцентно осветление, но в по-малки размери.

Енергоспестяващите крушки, или иначе казано компактните луминесцентни лампи, представляват добре познатото ни флуоресцентно осветление, но в по-малки размери. Тези светлинни източници набират огромна популярност, благодарение на своите многобройни полезни функции. Въпреки това те не са лишени от недостатъци също така. Съвременните луминесцентни тела изглеждат доста сходни с крушките с нажежаема жичка.

Някои известни ползи:

Енергийна ефективност: Едно от най-важните предимства на използването на тези лампи е, че те имат доста висока енергийна ефикасност, в сравнение със стандартните обикновени крушки. Именно поради това по-рядко се случва и тяхната подмяна.

Екологична съобразност: Тези осветителни тела се считат и за екологично чисти, тъй като много рядко се случва да отделят отровни газове. Въглеродните емисии могат да се намалят до голяма степен чрез използването на енергоспестяващите крушки.

Рентабилност: Въпреки че тези лампи са първоначално по-скъпи от стандартните, те траят по-дълъг период от време и поради това се считат за по-рентабилни. Ако си закупите такава, едва ли ще ви се наложи да я замените скоро. По този начин ще намалите и разходите за пазаруване на нови крушки.

Огромно разнообразие: Енергоспестяващите крушки се предлагат в голямо разнообразие от видове и стилове (както можете сами да разгледате тук например: http://vikiwat.com/energospestqvashti-lampi-i-krushki.html). Бихте могли да ги закупите в различни размери и цветове, както и за различни приложения. Има такива в стил глобус (балон), които са идеални за баня или тоалетна. Съществуват и нощни компактни луминесцентни лампи, които могат да бъдат използвани на места, които изискват по-приглушена или романтична атмосфера. Днес е лесно да се намери широка гама от опции за осветление в многото онлайн магазини с различни ценови равнища. Някои от търговците предлагат и цени с отстъпка за покупки на едро. Въпреки това трябва да запомните, че е важно да се пазарува от водещи и реномирани марки, за да можете да разчитате на високо качество на продуктите.

Гъвкавост: Тези осветителни тела се считат също и за мултифункционални, тъй като можете да ги използвате за различни цели. Енергоспестяващите крушки биха могли да бъдат използвани в плафониери, настолни лампи, лампиони и улично осветление. Днес има дори компактни луминесцентни тела, които работят с помощта на димери, чрез които се създава по-приглушена светлина. А това вече е незаменим фактор в подобряването на цялостната атмосфера в дадено помещение.

Недостатъци:

Тези осветителни тела имат и неблагоприятни характеристики също. Не всички енергоспестяващи крушки могат да бъдат използвани с димер ключове. Ето защо е важно да се провери опаковката на лампите, преди да ги купите онлайн или от близкия магазин за електроника.

Не е разумно тези светлинни източници да се изключват често, тъй като това може да намали продължителността на живота им. Осветителните тела, за които говорим, са идеални за места, които изискват обгръщаща светлина, наместо спот такава. Това е така, защото компактните луминесцентни лампи не излъчват насочена светлина.

Един от най-забележителните недостатъци на енергоспестяващите крушки е тяхното съдържание на живак, който може да бъде доста вреден за околната среда по много начини. Живакът е токсичен елемент, когато е извън защитното покритие. Въпреки това количеството, използвано в тези осветителни тела (около 5мг) е минимално и много трудно може да доведе до крайни вредни ефекти. Но, когато отстранявате повредени или счупени енергоспестяващи крушки, можете да навредите както на себе си, така и на околната среда. Ето затова те трябва да се изхвърлят внимателно, и то само в специално предназначените за това контейнери.

Важно е също така компактните луминесцентни лампи да бъдат защитени от сурови климатични условия, защото са доста чувствителни на екстремни промени в температурата.

1
Кога да изчистите линковете?
Отговорността на родителския избор
 

Коментари (0)

There are no comments posted here yet

Оставете вашите коментари

Posting comment as a guest. Sign up or login to your account.
прикрепени файлове (0 / 3)
Share Your Location