Размер на шрифта: +
3 minutes reading time (513 words)

Ролята на кондензатора в електромоторите

Ролята на кондензатора в електромоторите

Кондензаторите, които са една от основните части на електромоторите, са нещо като батерии. Те съхраняват енергия под формата на електричество.

Кондензаторите, които са една от основните части на електромоторите, са нещо като батерии. Те съхраняват енергия под формата на електричество. Понякога кондензаторите могат да са пасивни. Те се използват от наистина много електрически устройства. Обикновено тези електронни елементи се използват в еднофазни електромотори. Те се употребяват за стартиране и работа на двигателя. Еднофазните двигатели с кондензатори често могат да бъдат намерени в системите за отопление вентилация и климатизация, както и във въздушни компресори или всяко друго устройство, изискващо увеличен пусков момент.

История

Историята казва, че кондензаторите са изобретени през 1745 г. от германския учен Евалд Георг фон Клайст. Няколко месеца по-късно холандският професор в университета в Лайден, Питер ван Мусенхенборк, изобретил подобно устройство, наречено "Буркан на Лайден", което е по-известно като първия кондензатор. В крайна сметка двамата учени получават равно признание за изобретяването на тези електронни елементи, които работят с електромотори.

Видове

Има два общи вида кондензатори, които работят с електромотори. Това са стартиращият и работният кондензатор.

Този, който се използва по време на работата на електромоторите, повишава ефективността на енергията, която протича през мотора. Тези кондензатори са предназначени за почти непрекъсната работа.
Стартовите кондензатори добавят тласък към въртящия момент по време на първоначалното стартиране на двигателя. Тези кондензатори позволяват, електромоторите да бъдат подложени на циклично изменение на напрежението. Това спомага за бързото въртене на частите на моторите. След това стартовият кондензатор се изключва или отстранява от веригата.

Характеристики на кондензаторите

В най-простата си форма кондензаторите се състоят от две успоредни плочи, които действат като електрически проводници. Двете плочи не трябва да са свързани. Обикновено те се разделят или от интервал, или от изолационен материал (такъв, който не провежда електричество), който се нарича диелектрик. Най-често диелектриците, които са направени от непроводящи материали, са най-подходящи за конкретната функция на кондензаторите. Керамика, целулоза, слюда, тефлон и порцелан са примери за използваните материали. Изолаторът определя вида и задачата на кондензатора, който се използва в електромоторите.

Съображенията

Въпреки, че кондензаторите са сравними с батерия, съществува една важна разлика. Тя се състои в тяхната скорост на освобождаване на енергията. На батерията ще й отнеме няколко минути, за да заработи на пълен капацитет, докато един кондензатор е в състояние на освободи целия си заряд за една малка част от секундата. Поради тази причина кондензаторите, които се използват в електромоторите, трябва да се избират много внимателно. Работата с тях трябва да е много прецизна. Големите и напълно заредени кондензатори могат да бъдат смъртоносни.

Други функции

В някои случаи кондензаторите се използват за съхраняване на достатъчно енергия, която трябва да освободят за работата на електромоторите. Тогава те действат като светкавицата на фотоапарат.

Ако захранването дава прав ток, а напрежението съдържа вълни, кондензаторът може да помогне. Устройството може да изравни неравните вълни на електроенергията. Това се случва, като попълва напрежението в спадовете и абсорбира върховете. Кондензаторът може да се използва за блокиране на напрежение, което идва от правия ток. Освен това кондензаторите могат да проведат и променливия ток безпрепятствено до двигателите (както можем да прочете в раздела за електромотори във Викиват).

 

3
Чрез дезинсекция да се преборим с вредителите
Днес много земеделски стопани закупуват на лизинг ...
 

Коментари (1)

  1. Минчо Танев

Направихме ротовертер. Проблема е , че не можем да намерим мястото и капацитета на нужния кондензатор. Ротовертера се състои от монофазен ел.мотор 1.1квт , маховик 40 кг ф 400 , алтернатор от " Икарус% - 140 а , 24в , ...

Направихме ротовертер. Проблема е , че не можем да намерим мястото и капацитета на нужния кондензатор. Ротовертера се състои от монофазен ел.мотор 1.1квт , маховик 40 кг ф 400 , алтернатор от " Икарус% - 140 а , 24в , акумулатори 2х180ач , инвертор 24 /230в 5 квт. При стартиране от мрежата , инвертора отчита бързо спадане на тока в акумулаторите . Сменихме 3 ел.мотора - все същото . Ел.мотора 1.1квт работи при 6а ток . Къде грешим , че не може да се получи самоподдръжка на ротовертера ? Ако някой помогне , ще му бъдем мното благодарни и ще ни спести много ядове . МОЛЯ , пратете ми отговора на АБВ ПОЩА , на имейла ми tanevi2010@abv.bg Всяка вечер ще проверявам пощата , моляви !

Прочетете повече
  прикрепени файлове
 
There are no comments posted here yet

Оставете вашите коментари

Posting comment as a guest. Sign up or login to your account.
прикрепени файлове (0 / 3)
Share Your Location