Размер на шрифта: +
3 minutes reading time (590 words)

Какво трябва да знаят компаниите, използващи уеб хостинг, за кражбата на домейни

Какво трябва да знаят компаниите, използващи уеб хостинг, за кражбата на домейни

Името на домейна, който вие толкова внимателно сте подбрали за вашия бизнес, е ценно и трябва да бъде защитено. Вие наясно ли сте колко уязвимо то може да бъде, ако стане обект на кражба?

Името на домейна, който вие толкова внимателно сте подбрали за вашия бизнес, е ценно и трябва да бъде защитено. Вие наясно ли сте колко уязвимо то може да бъде, ако стане обект на кражба? Всяка година все повече крадци прибягват до „отвличането“ на домейн имена. Именно затова уеб хостинг компаниите имат отговорност пред своите клиенти, състояща се в задължението да ги информират за възможните опасности.

Когато име на домейн бъде откраднато, това, което се случва, е, че клиентите, които влизат във вашия сайт, биват автоматично пренасочени към друг сайт, което ви отнема както възможността да развивате бизнеса си нормално, така и лоялността на редовните ви посетители. Може би вече сте се сблъсквали с такава неприятна ситуация като потребители – мислите си, че сте кликнали на правилната страница, но изведнъж ви пренасочват на съвсем друг сайт.

Клиентите, които не знаят какво се е случило от техническа гледна точка, могат просто да отхвърлят посещаването на вашия сайт за в бъдеще. В такива случаи е много трудно да се изчислят произтичащите от тази ситуация загуби за вашия бизнес.

Мотивацията за хакерите може да е различна - от финансова, през политическа, или просто от злонамереност. Някои го правят, за да покажат колко лесно и възможно е да се спре дейността на едно търговско дружество. Така злосторниците показват слабите страни на системата, която е била считана за укрепена и защитена преди това.

Кражбата може да продължи само няколко часа и след това всичко да се върне към нормалното, или да бъде много по-продължително положение. Проблемът може да бъде сериозен и с това, че пренасочването позволява на хакерите да изтеглят вреден софтуер, за да нарушат функционирането на уеб хостинг сървъра и да засегнат всички други сайтове на него, използвайки споделеността на услугата. Ако компанията, отговаряща за защитата, не е актуализирала редовно различните степени на протекция, много частни и фирмени данни, а дори и финансови подробности, могат да бъдат откраднати.

Потребителските имена и данни за вход към домейните могат да бъдат откраднати, като по този начин похитителите получават достъп до възможно най-много файлове. Злосторниците също така могат да четат имейли и чувствителна информация, притежавана от дадена компания, отнасяща се за нейните продукти и услуги, включително секретни данни за нови продукти, дизайн на артикули и друга информация, която по принцип е недостъпна за публичното пространство.

Това е малко като взлом на незаконно настаняващи се в дома ви, които се възползват от всички негови удобства. Уеб хостинг компаниите често предоставят имена на домейни безплатно като част от пакета, но колко често всъщност те предупреждават своите клиенти за опасността от кражба и какви са възможните предпазни мерки, които клиентите им могат да вземат, за да предотвратят злодеянието. Понякога име на домейн може да бъде откраднато, а самата компания, която го притежава, да няма никаква представа, че това се случва, защото потребителите не са пренасочвани към друг уебсайт. Но в същото време хакерите да наблюдават всичко, което се случва на страницата, като променят маршрута на имейли и други взаимодействия посредством собствен сървър.

Колкото повече фирми използват и са в зависимост от интернет за търговията си, толкова повече статистиката показва, че се увеличава броят на кражби на домейн имена. Фирмите, използващи уеб хостинг услуги трябва да не се скъпят за сигурността, предлагана от техния доставчик, а да се възползват от всички възможности, дори, ако това означава допълнителна месечна такса. Алтернативата би им струвала много повече в дългосрочен план.

1
Защо ролята на счетоводителя е толкова важна
Лазерна епилация – съвършена кожа за 10 години