Размер на шрифта: +
2 minutes reading time (342 words)

Пластмасов или не?

Пластмасов или не?

Огледайте се около себе си и си набележете един предмет. Който и да е, единственото ми изискване е да е с тегло, което може да вдигнете.

Огледайте се около себе си и си набележете един предмет. Който и да е, единственото ми изискване е да е с тегло, което може да вдигнете. Избрахте си нали? Нека позная – той е пластмасов! Ако случайно не съм познал, то сигурен съм, че той се намира на не повече от половин метър от пластмасов детайл.

Не съм екстрасенс или друг вид шарлатанин. Истината е, че няма миг от живота ни, в който да се намираме на повече от един метър от детайл произведен от пластмаса.  Това е така (за добро или лошо) поради характеристиката на метода за производство на пластмасови детайли. Той е прост, бърз и евтин.

Ако не сте на ясно как точно се изработва един пластмасов детайл ще се опитам да  ви обясня. Да вземем за пример формата за лед, която стои във фризера. Самата формичка е т.нар шприц форма (матрица), водата, която наливате е пластмасата като суровина, а кубчето лед е готовия детайл. Това е! Времето от наливането на водата, до изваждането на кубчето лед се нарича цикъл за производство на пластмасовия детайл (шприцване) Естествено той се извършва много по-бързо. Да вземем за пример рамката на монитора, в който гледате в момента. Времето за произвеждането му е не повече от 40 – 50 секунди, а времето за което се произвежда бъркалката за кафето ви е под 1 секунда.

Въпреки, че пластмасата като суровина е вторичен продукт от петрола и цената й е тясно свързана с цените на горивата по бензиностанциите себестойността й за единица пластмасов детайл e ниска. Всъщност за повечето от предметите около вас най-евтиният вариант е да бъдат произведени от пластмаса, а за някои от тях това е и единственият вариант.

В крайна сметка в производството на пластмасови изделия най-скъпата инвестиция  е тази за производството на инструментална екипировка. От нея във времето могат да бъдат произведени милиони на брой изделия.

И така, пластмасов или не? Като се замисля, въпроса е по-скоро риторичен.

2
Какво трябва да знаем за консултантските услуги?
Регистрация на фирма - ЕООД или ЕТ
 

Коментари (0)

There are no comments posted here yet

Оставете вашите коментари

Posting comment as a guest. Sign up or login to your account.
прикрепени файлове (0 / 3)
Share Your Location