Размер на шрифта: +
2 minutes reading time (429 words)

Астигматизъм – какво представлява и как се лекува

Астигматизъм е състояние на окото, при което образите се възприемат неясно. Това е така заради неправилна форма на роговицата или пък очната леща.

Астигматизъм е състояние на окото, при което образите се възприемат неясно. Това е така заради неправилна форма на роговицата или пък очната леща. Астигматизмът е често срещан проблем и повечето хора го имат в определена степен. Леките форми на астигматизъм не затрудняват особено много зрението и не изискват специално лечение. Ако, обаче, състоянието на астигматизъм е клинично, то има нужда от лечение, защото може да предизвика сериозно нарушаване на зрението, напрежение в очите и дори главоболие.

Обикновено наличието на астигматизъм е съпроводено и с други очни дефекти като късогледство или далекогледство. Заедно с тях той попада в групата на рефрактивните очни заболявания, тъй като те са причинени от проблеми с пречупването на светлината в окото.

Трудно е да се каже на какво точно се дължи появата на астигматизъм, обикновено той е вроден. Каквато и да е тя, нарушава фокусирането на лъчите светлина в окото.
Диагнозата „астигматизъм” се поставя след обстоен очен преглед. Определя се как се фокусира светлината в окото и какви лещи са необходими за корекция. Начините за корекция на астигматизъм са няколко : очила, лещи или лазерна хирургия. Най-често прилаганото средство са очилата, чиито лещи са така изработени, че да компенсират изкривяването на очната леща или роговица, така че светлината отново да се фокусира върху ретината.

При някои от пациентите по-ефективното лечение на астигматизъм са контактните лещи, тъй като те могат да осигурят по-голямо полезрение и по-ясен образ. Те, обаче, изискват по-специални грижи и хигиена, тъй като се поставят директно в окото. Меките контактни лещи са така направени, че да следват формата на роговицата, затова, ако тя е изкривена, те не са особено подходящо решение при астигматизъм. Тогава се използват твърди контактни лещи или специално пригодени меки лещи за хора с астигматизъм.

С помощта на лазерната операция се постига перманентно коригиране не само на астигматизъм, но и на формата на роговицата като цяло.

Съществуват няколко вида астигматизъм – прав, обратен, кос, прост, сложен и смесен. Разликите между тях са в хоризонталния или вертикалния меридиан, като първият е най-слабо пречупващият, а вторият – най-силно пречупващият.

За съжаление, на този етап медицината няма обяснение за появата на астигматизъм или рефракционни дефекти като цяло, затова няма как да знаем дали и как можем да се предпазим от възникване на такива.

Много е важен режимът на очите при астигматизъм. Те се уморяват много бързо, затова не бива да ги напрягаме за дълго време. Тоест, трябва да се ограничи времето за четене, гледане на телевизия и работа на компютър.

http://luxorclinic.com/astigmatism-correction.html

1
Какво трябва да знаем за иглолистните дъски
Още малко щори...