Размер на шрифта: +
2 minutes reading time (453 words)

За максимална защита от високо напрежение се налага да използваме автоматични прекъсвачи

Автоматичните прекъсвачи са електромагнитни устройства, които предпазват електрическата верига от токови удари. Те осигуряват превантивна защита на електрическите уреди, при риск за тях вследствие на високо напрежение.

Автоматичните прекъсвачи са електромагнитни устройства, които предпазват електрическата верига от токови удари. Те осигуряват превантивна защита на електрическите уреди, при риск за тях вследствие на високо напрежение. Това прави автоматичните прекъсвачи ценни устройства, които спестяват на човек много разходи и главоболия.

Никой не иска скъпите му електроуреди да се повредят непоправимо, вследствие на токов удар. За съжаление не можем напълно и винаги да предотвратим пренатоварвания на електрическите вериги и поява на опасности. Нашите компютър, пералня, телевизор, стерео уредба и другите ни ценни електрически уреди са подложени на непрестанен пряк риск от токови уреди. На косвен риск пък са подложени и другите ни ценни вещи, защото една по-сериозна авария може да предизвика дори пожар.

За максимална защита се налага да използваме автоматични прекъсвачи. Автоматичните прекъсвачи функционират основно на два принципа, въз основа на които осъществяват два типа защита – защита от токови удари и защита от претоварвания

За защита от токови удари, автоматичните прекъсвачи действат, чрез индукционна бубина /електромагнит/, тоест те работят на електромагнитен принцип. В този случай се разчита на генерираната магнитна сила, която в един момент става достатъчна, за да задейства изключвателния механизъм на автоматичния прекъсвач. Тогава контактите на прекъсвача внезапно се отварят и веригата прекъсва, спира подаването на ток към консуматорите. Разработените на този принцип автоматични прекъсвачи вършат добра работа главно за къси съединения. Така се осъществява моментална защита от внезапни токови удари, защото подаването на ток се прекратява изведнъж.Затова тези автоматични прекъсвачи се наричат още автоматични прекъсвачи с моментално действие.

За защита от претоварвания на електрическата верига се използват автоматични прекъсвачи с биметална пластина. Тези автоматични прекъсвачи работят на термичен принцип, като при увеличаване на големината на тока пластината се загрява и разширява и електрическата верига в един момент се прекъсва. Автоматичните прекъсвачи с биметална пластина реагират по-добре на по-малки по-големина, но по-продължителни свръхтокове във веригата, дължащи се главно на претоварвания. Така този тип прекъсвачи позволяват по веригата да продължи да тече ток, въпреки дребните колебания. Те се наричат още автоматични прекъсвачи със забавено действие.

Накрая ето някои параметри, които да следим при избор на автоматични прекъсвачи.

  • Номинална стойност на напрежението, при което ще работи автоматичния прекъсвач

  • Максимална изключваща възможност на автоматичния прекъсвач

  • Работна изключваща възможност на автоматичния прекъсвач – колкото е по-голяма, толкова по-дълго ще работи автоматичния прекъсвач

  • Крива на изключване – тя е времетокова характеристика, която представя кратността на номиналния ток, който прекъсвача може да изключи и времето на сработване

Автоматичните прекъсвачи ни предпазват от опасните токови удари. Затова е важно да знаем повече за тях. Така ще можем да направим правилен избор на автоматични прекъсвачи, в зависимост от нашите нужди.

1
Тениските – многофункционално облекло
SEO оптимизация – създаване на съдържание в Интерн...
 

Коментари (0)

There are no comments posted here yet

Оставете вашите коментари

Posting comment as a guest. Sign up or login to your account.
прикрепени файлове (0 / 3)
Share Your Location