Размер на шрифта: +
3 minutes reading time (531 words)

Конструкция и начин на работа на вакуумните слънчеви колектори

Конструкция и начин на работа на вакуумните слънчеви колектори

Неизбежното изчерпване на конвенционалните източници на енергия води до нуждата от намиране на алтернативни средства.

Неизбежното изчерпване на конвенционалните източници на енергия води до нуждата от намиране на алтернативни средства. Това накара хората да се обърнат към по-слабо изследваните, но огромни като ресурс източници. Такива са вятърът, слънцето, приливите и отливите, които все повече биват овладявани и ясно се вижда, че те са бъдещето на планетата. Слънчевата енергия започва да се използва във все по-широки мащаби, като например за производство на електроенергия, за осигуряване на гореща вода, а не на последно място и за задвижване на космическите бази и совалки. Радиацията получавана от слънцето може да реши всички енергийни проблеми на земята, особено ако бъде създадена подходящата технология. Засега тя е оползотворявана най-добре във вакуумните слънчеви колектори (приблизително 95%).

Какво представляват тези соларни системи?

Вакуумните слънчеви колектори използват лъчите на слънцето за затопляне на вода. Те са широко използвани в страните с достатъчно слънчеви дни през годината, включително и в България. Системата се състои основно от две част, резервоар и слънчеви колектори, но също така може да има и подпомагащи работата системи.

Слънчеви колектори

Те са тази част, която улавя лъчите на слънцето и ги превръща в топлинна енергия, чрез течността намираща се в тях. Могат да бъдат под формата на метална кутия с тръби във вътрешността, покрити със стъкло, чрез което се избягва загубата на топлина, но също така могат да бъдат съставени от вакуумни стъклени тръби, които са едни своеобразни термоси, в които се извършват всички процеси.

Плоски панелни колектори: На дъното на тяхната кутия се поставя абсорбиращо фолио. Има една входяща и една изходяща тръба, през които влиза студена вода и излиза вече затоплената. Водата не изпълва кутията, а се движи в по-малки тръби, които обикновено са под формата на лира или решетка. При този тип слънчеви колектори се използва факта, че нагрятата вода се превръща във пара и се издига нагоре към изходящата тръба, а от там попада в резервоара, в който се съхранява.

Вакуумно - тръбни слънчеви колектори: Те работят на малко по-различен принцип, като тяхната ефективност е много по-висока, заради формата им, която позволява на слънцето да ги нагрява от изгрев до залез. Тръбите са двуслойни и изработени от борсиликатно стъкло, което притежава изключителна здравина. Външният слой е прозрачен и изработен от материал, който не отразява лъчите, а им позволява в максимална степен да преминават през него. Вторият слой е покрит с тъмен, силно поглъщащ радиацията материал, който е много по-добър от обикновената черна боя. Така структурирани, тръбните слънчеви колектори осигуряват оптимално задържане на топлината, без големи загуби, които да намалят ефективността на системата.

Резервоар за съхранение на топлата вода

Обикновено е с двойна стена, разстоянието между стените е запълнено с изолационен материал (най-често пяна). Резервоарът трябва да бъде с по-голям обем, като разбира се всичко зависи от броя на хората, които ще се възползват от топлата вода в него. Най-малкият обем е 80 литра, като той може да достигне и до 20 тона (тогава ще са нужни повече колектори за захранването му).

Начин на работа на вакуумните слънчеви колектори

Всички слънчеви колектори работят на база достигане на водата до точката и на кипене и издигането на горещата пара. Повече можете да научите на СоларниСистеми.net/какво-представляват-тръбните-вакуум/

2
10 грешки, които не трябва да допускате когато обз...
Какво трябва да знаем за алуминиевата дограма
 

Коментари (0)

There are no comments posted here yet

Оставете вашите коментари

Posting comment as a guest. Sign up or login to your account.
прикрепени файлове (0 / 3)
Share Your Location