Размер на шрифта: +
4 minutes reading time (813 words)

3D мониторите - маркетинг и реалност

3D мониторите - маркетинг и реалност

Напоследък бурните дебати около 3D-възможностите на телевизорите и мониторите сякаш позатихнаха. Гледането на 3D в домашни условия се превърна в нещо обичайно. Вече почти всеки телевизор, стига да не е от най-ниските серии, може да ни зарадва с триизмерна картина. Постоянно нараства и броят на така наречените 3D монитори.

Напоследък бурните дебати около 3D-възможностите на телевизорите и мониторите сякаш позатихнаха. Гледането на 3D в домашни условия се превърна в нещо обичайно. Вече почти всеки телевизор, стига да не е от най-ниските серии, може да ни зарадва с триизмерна картина. Постоянно нараства и броят на така наречените 3D монитори. В случай, че обмисляте подобна покупка, тази статия може да ви бъде от полза...

Преди всичко, трябва да отбележим, че наименованието "3D монитор" в повечето случаи не се използва коректно. В действителност, една съвсем малка част от дисплеите имат правото да се наричат така. При тях триизмерната картина се базира на автостереоскопичен ефект, създаван посредством паралаксна бариера. Лично аз съм попадал на информация за един-единствен подобен модел. Ако ви е интересно, що за чудо е това, можете да потърсите в Google - напишете "3D монитор LG DX2500". Много е интересно, наистина - 3D без очила! "Чудото" обаче струва около 1400 долара, доколкото си спомням. Скъпичко си е - не всеки може да си го позволи. Има и други, по-евтини варианти. Но тъй като при тези модели се изисква използването на 3D очила, реално не би трябвало да се наричат 3D монитори. С други думи - рекламата лъже, търговските сайтове се възползват от интереса към 3D технологиите и успешно увеличават продажбите. За наша сметка.

Вариантите при тези уж-3D монитори са два. В първия случай са необходими пасивни 3D очила с поляризирани лещи. Очилата са леки, не се изискват батерии, евтини са. Екранът на монитора е покрит със специален филтър, така че когато си сложите очилата, изображението на екрана се разделя - всяко око вижда образ, предназначен единствено за него. Останалото върши собственият ни мозък - измамен от тази "хитрост", той създава илюзията за обем и изображението "изскача" извън екрана. Във вторият случай принципът за създаване на триизмерно изображение е същият, но се използват 3D очила с активен затвор. Техните "стъкла" всъщност са LCD лещи. Те "премигват" с висока скорост, по този начин отново всяко око получава част от изображението, предназначена специално за него. 3D ефектът се отличава с по-голяма дълбочина, но твърде често се получават смущения и образът, който в крайна сметка виждате, от време на време се раздвоява. Това вече никак не е приятно. Освен това, тези очила изискват батерии (колкото и да са евтини батериите - това си е допълнителен разход). Самите очила никак не са евтини - комплектът, заедно с инфрачервения предавател, струва поне 300 лева.

Какви са уловките на производителите и на търговските вериги? Първо - вече споменахме, че тези монитори, изискващи използването на очила, всъщност не са 3D. Второ - за да бъде крайната цена по-ниска, мониторите, при които се използва активната 3D технология, се продават без очилата. И така - купувате си "3D монитор" без 3D. Ловко, няма що. Ами, ако искате 3D - бъдете така добри да се бръкнете по-дълбоко в джобовете. Мониторът струва около 600-700 лв. + още 300 лв. - хайде, закръглихме ги на 1000! А имайте предвид и това, че не всеки понася "премигването" на лещите - има хора, които не издържат и 10 минути. Мониторите, базирани на пасивната 3D технология в това отношение имат предимство - по-евтини са и щадят зрението, тъй като при очилата с поляризирани стъкла няма трептене. Впрочем, щадят ли очите? Още нещо, което се премълчава - качеството на тези дисплеи. Замислете се - каква част от времето ще използвате монитора в 3D режим. Час-два, три? А през останалото време? Какво правят в маркетинговите отдели на производителите и търговците? Как какво - смятат. Смятат как да ни пробутат евтин продукт на висока цена. Лепи се етикет 3D и - хайде, насам народе. И хората купуват. Казват си - супер - готин монитор, ще ми върши работа, пък и като бонус - 3D игри и филми. Е, как ще ви върши работа, като е с възможно най-евтината TN матрица? Дори и при "3D мониторите" с IPS матрици, се използват по-евтини модификации, отделно в стандартен режим проблеми може да ви създаде поляризираният филтър на екрана.

И така - не вярвайте много на рекламите, а трезво преценете нещата. Преди да купите такъв монитор - помислете, доколко ви е нужно това 3D. О, не споря - разбира се, че е забавно, далеч съм от мисълта, че не бива да си взимате подобен модел. Задължително е обаче да го видите на живо и да погледате по-дълго време през очилата. Преценете добре - коя от двете технологии е по-подходяща за вас. А в случай, че смятате да използвате монитора и в стандартен режим - оценете го обективно именно и в качеството му на "обикновен" монитор. За целта разбира се трябва да сте запознати с основните параметри на LCD дисплеите. Отделете време да се запознаете с характеристиките на монитора - това със сигурност ще ви е от полза при избора. Пожелавам ви успех!

2
Регистрация на фирма по време на икономическа и по...
Няколко мита за привлекателността на българската и...
 

Коментари (0)

There are no comments posted here yet

Оставете вашите коментари

Posting comment as a guest. Sign up or login to your account.
прикрепени файлове (0 / 3)
Share Your Location