Размер на шрифта: +
6 minutes reading time (1104 words)

Коли Кабрио - Предимства и Недостатъци

Коли Кабрио - Предимства и Недостатъци

С всяка следваща пролет притежателите на автомобили - кабрио стават все повече. Респективно и интересът към този тип коли расте. Но повечето потребители са резервирани поради редица основателни причини, на които производителите на автомобили се опитват да отговорят с нови екстри и подобрения по последните модели кабрио.

С всяка следваща пролет притежателите на автомобили - кабрио стават все повече. Респективно и интересът към този тип коли расте. Но повечето потребители са резервирани поради редица основателни причини, на които производителите на автомобили се опитват да отговорят с нови екстри и подобрения по последните модели кабрио.

Тъй като лятото наближава, вече не са ни достатъчни комфортните салони, затъмнените стъкла и климатиците. Иска ни се нещо по-гъзарско с което да се покажем на крайбрежната алея. Но, преди да се опътим към автосалона, нека подробно да обсъдим темата и  всеки да прецени за себе си дали си заслужава.

Предлаганите модели кабрио се увеличават с всяка изминала година, но те все още заемат много малък дял от общата маса автомобили. Тази тенденция се наблюдава, понеже този тип кола е предназначена за определена част от годината, когато е топло, но не прекалено и не вали. Най-правилното решение би било да притежавате кабрио като втори или трети автомобил и зимно време да го съхранявате в гаража. Но не всеки може да си го позволи финансово. Каквото и да говорим, кабриолетите винаги ще бъдат част от класа на луксозните возила. Факт е и това, че негативите не биха ни вълнували особено, ако имахме подходящ автомобил за всякакъв вид метеорологични и пътни условия.

Технически Характеристики на Кабрио Колите

Кабриолетите, без значение от вида таван, винаги са с от 60 до 200 кг по-тежки от базовия модел на същия автомобил, варирайки според класа. Това е така, поради допълнителното усилване на купето и това между салона и багажника. Също така, рамката на предното стъкло, която почти винаги е с по-различен дизайн и форма от базовия модел и съответно по-дебела, допълнително утежнява автомобила. 


 

Кабриолет с “платнен” гюрук

Най- разпространен е “платненият” гюрук, който на съвременните модели автомобили е водо и студоустойчив и трудно би могъл да се пробие с нож. Има предлагане в различни цветове, със и без люк или задно стъкло. Някои даже имат подгряваща система. Но пък зимата се разваля от солта и лугата, и проникването на влага, разваля връзката между мекия таван и купето и скоро след това протича.

Ръчно Сгъваеми Гюруци

Ръчно сгъваемите гюруци почти не се срещат на пазара, особено тези, които се нагъват на хармоника зад задните седалки. Тях може да намерите почти само в автомобилните музеи. От аеродинамични, а не естетични съображения, съвременните гюруци се прибират между задните седалки и багажника, в специална ниша с капак.

 

Кабрио Автомобили с “hardtop”

Каквито и подобрения да се правят, липсата на таван винаги поражда проблеми с аеродинамиката при кабриолетите. А и шум изолацията не е на ниво при движение с висока скорост. Тези проблеми започват да се решават още през 30-те години на 20ти век, когато се въвежда твърдия таван за кабрио автомобилите - “hardtop”. Този таван е твърд и може да се демонтира и да се съхранява в гараж през лятото, а през зимата автомобилът да се ползва с таван. Минусът тук е, че ако завали дъжд, колата ви ще се превърне в басейн, буквално.

Кабрио със Сгъваем Твърд Таван

При следващото поколение кабрио автомобили вече се въвежда сгъваем твърд таван, който се чупи на части - 2 или повече, и се прибира в специално отделение в багажника посредством сложен механизъм с допълнителна хидравлика. Това естествено намалява свободното багажно пространство, но този минус се преживява сравнително лесно от притежателите на кабрио автомобили. Има зависимост, че на колкото повече части се сгъва твърдият таван, толкова по-малко пространство заема той в багажника, но механизмът става по-сложен, по-тромав и естествено по-скъп.

Твърдият сгъваем таван се прибира за около 20-30 секунди. Всичкото това автоматизиране обаче си има и своите негативи. Постоянното отваряне и затваряне на тавана води до износване на уплътнението при по-старите автомобили и ако свалите и вдигнете няколко пъти тавана в положение на контакт, има голяма вероятност да ви падне акумулатора. Плюс е, че този тип твърди сгъваеми тавани могат да се прибират по време на движение, но не трябва да се движите с по-висока скорост от 20-30 км /ч.  


 

Сигурността на Кабриолетите

Относно сигурността, трябва да сме по-внимателни в избора си. Западноевропейските статистики показват, че има тенденция притежателите на кабриолети да са по-екстремни и агресивни шофьори и да се обръщат по таван по-често от останалите участници в движението. Затова, трябва да обърнем специално внимание на сигурността на пътниците в кабрио автомобилите.

Коланите за безопасност няма да ги обсъждаме, те са задължителни. Също няма смисъл да споменаваме, че всеки кабриолет е оборудван с пълен комплект въздушни възглавници. Кабрио колите имат подсилена рамка на предното стъкло и специални защитни дъги зад седалките, които са метални и леко неудобни при сядане, но изпълняват своята защитна функция. По-новите и скъпи модели кабрио имат вградени (скрити) такива дъги, които се изстрелват автоматично за 0.3 части от секундата, когато електронният датчик на колата засече и най-малка индикация за възникване на ПТП.

Съвети

Ако имате възможност си купете кабрио с твърд таван. Особено, ако това ще ви е основна кола, а не 2-ра или трета. И гледайте да е по-нов модел, да работи гладко и да не е смачкано уплътнението, иначе ще вее от всякъде и ще трябва да седите със ушанки през зимата. Ако закупите кабрио с твърд таван, си спестявате доста от проблемите на мекия като: опасност от срязване на гюрука от завиждащ съсед или крадец, проблеми с образуване на конденз, поддържане на определена температура и звукоизолация. Може да го карате зимно време като обикновен автомобил, а лятно си е екстра да може да свалиш тавана привечер и да се полюбуваш на Черно Море. Но трябва да имате предвид, че продажбата на кабрио автомобил е трудна, особено, ако сте го покарали доста. А и частите за кабрио автомобилите са по-скъпи от тези на базовите модели, различни са и по-трудно се намират на старо. 

Недостатъци на Кабрио Автомобилите

Трябва да имате предвид, че кабриолетите са с няколко хиляди по-скъпи от аналогичния модел с нормален таван. Все пак те се причисляват към луксозния клас автомобили и ще трябва да направите този компромис, ако искате да сте гъзари. Освен това, като бонус получавате и по-висок разход на гориво, който допълнително се увеличава, когато шофирате със свален таван. Друг недостатък са по-слабите динамични характеристики в сравнение с базовия модел на същия автомобил. И както споменахме, при кабриолетите с твърд сгъваем таван, багажното пространство е ограничено. Но това не са сериозни недостатъци, които не могат да се пренебрегнат. Все пак кабриото си е атрактивна екстра, за която всички мечтаем.

1
Луксозно бельо не означава непременно безбожно скъ...
Металните стелажи са надеждно решение за складове