Размер на шрифта: +
2 minutes reading time (457 words)

Какво е опънат таван? Видове опънати тавани.

Какво е опънат таван? Видове опънати тавани.

Така наречените опънати тавани в съвременния си вид са познати в Европа от близо 3 десетилетия.

Така наречените опънати тавани в съвременния си вид са познати в Европа от близо 3 десетилетия. В последните няколко години набират все по-голяма популярност и в родния интериор. Но какво всъщност представляват те?

 Опънатите таванни са изградени от платно, опънато на монтирани специални профили по периферията на помещението.

В зависимост от структурата на платната, те биват два основни вида:

  1. С поливинилфлоридни платна (фолио) .Те са най-широко използваните .Характерно при тях е, че по перифериата на цялото платно се монтира т.н. ПВЦ "харпун", с помощта на   който платното се захваща за профилите чрез нагряване на помещението. Харпунният способ също така  позволява , лесен демонтаж на опънатия таван, ако се наложи. Опънатите ПВЦ тавани  се разкрояват предварително, според размера на помещението,  като размера на платното се намалява с от 5% до 10% , т.е необходимото натягане на тавана се прави от компютър при "разкроя" и влиянието на т.н. човешка грашка при монтажа е сведено до минимум. Поливинилхлоридните платна издържат до 100 литра вода на квадратен метър , които ги прави изключително подходящи за помещения с висок риск от аварии с вода..
  2. С платна от тектил, пропит със специални химични смеси. Този вид опънати тавани се монтират без  харпун.Платното се опъва до необходимото нятягане, след  което се прихваща със специални шпатули към профила ,а остатъка от него се изрязва.Основно предимство на текстилните платна е че при техния монтаж не се налага нагряване на помещението . Текстилните платна също така са по -устойчиви на удар с остър предмет . Друго важно предимство при тях е , че за разлика от ПВЦ фолиото,  позволяват да бъдат пребоядисани след време. Като минус може да се отбележи , че те са доста по тежки и не могат да бъдат бъдат натегнати така , както харпунните опънати тавани. т.е. технологичното провисване при тях е по- голямо .Друг минус , който не е за пренебрегване е по -трудния демонтаж.

Според визуалният има няколко вида опънати тавани , както те важат , както за ПВЦ платната ,така и за текстилните.

  • Матови - те имитират идеално гладка матова повърхност ..
  • Сатенени - те са почти същите като матовите, с тази разлика , че сатена е още по-гладък , почти без никакъв релеф.
  • Гланцови(огледални , лак) - полуогледлни глнцирани платна . Подходящи са когато целта е да се придаде обем на помещението.
  • Полупрозрачни опънати тавани. При тях се изполват платна с около 70% прозрачност .Те се използват най-често , когато имаме вградено в тавана светодиодно осветление . Получават се така наречените светещи тавани..

 Всички видове платна позволяват върху тях да се прилага широкоформатен дигитален печат на изображения , снимки и различни тексури , което  свойство всъщност ги прави хит в съвременния интериор.

1
Счетоводна кантора “Ка-Ес консулт” гр. Варна
Как да изберем цвета на интериорната врата?