Размер на шрифта: +
2 minutes reading time (451 words)

Качествените мазилки придават приветлив и естетичен вид на всяка сграда

Днес в строителството на сгради се използват различни видове мазилки. Всички сгради, както и помещения имат задължително нанесени мазилки.

Днес в строителството на сгради се използват различни видове мазилки. Всички сгради, както и помещения имат задължително нанесени мазилки. Обикновено се полагат вътрешни и външни мазилки.

Главна характеристика на всички видове мазилки е, че те изолират всяка една основа от влиянието на околната среда, като неблагоприятна температура, влажност, мухъл и други. В съвременното строителство особено се акцентира на красивите външни мазилки. В много домове вече се полагат модерни декоративни мазилки. Класическите мазилки по своя състав се разграничават най-вече на варови, варово-циментови и циментови мазилки. Тези видове се използват от много време и са доказали ефективността си.

Характерно за класическите мазилки е, че те се състоят от различни разтвори като цимент, вар или гипс. При забъркването им с вода, те имат свойството химически да се свържат и да образуват здрава и добре изолираща смес. Разбира се, в зависимост от предназначението, всички мазилки могат да бъдат по-груби или по-фини. Това зависи най-вече дали се полагат външни мазилки или вътрешни, интериорни.

Обикновено външните варово-циментови мазилки са по-дебели и груби, защото покриват неравностите на основата – тухлен или бетонов зид. Вътрешните варови мазилки се нанасят за изолиране стените на различни помещения, като стаи и коридори.

Гипсовите мазилки се полагат на тънък, фин слой обикновено на таваните на помещенията. Циментовите мазилки се използват най-вече в по-влажни помещения като мазета и килери.

За успешното полагане на трайни мазилки е много важна основата. Обикновено стените се грундират, преди да се положат каквито и да било мазилки. Грундирането е особено важно, защото то заличава и заравнява всички неравности и по-груби участъци от зида на една стена. Днес обаче варово-циментовите мазилки са морално остарели. С годините те се ронят, покриват се с мухъл и придават един не особено приветлив вид на сградите. Съвременното строителство използва модерни термо, силикатни или благородни мазилки. Тези видове са на основата на различни видове смоли, имат отлични изолационни качества и много лесно се оцветяват. Продават се и предварително оцветени и гранулирани мазилки, което улеснява полагането им. Затова днес могат да се видят все-повече сгради, които имат много красиви фасади, с изчистени и елегантни цветове. Обикновено тези мазилки се полагат на много фин, тънък слой, затова те трябва да имат идеално гладка основа. Решението за това е полагането на топлоизолации по новите сгради и санирането на старите.

Така самите плоскости на топлоизолацията спомагат за една красива и равна замазка. След монтиране на топлоизолацията върху нея се опъва специална фибромрежа, която се замазва и шпаклова с лепилото, с което се залепват и изолационните плочи. Така стената на съответната сграда става равна и гладка, а това е предпоставка за полагане на качествени и естетически издържани външни мазилки - http://www.boro-bg.com/mazilki

1
Метални врати от Борман Комерс?
С фумигация да сложим край на борбата с вредители