Размер на шрифта: +
3 minutes reading time (613 words)

(Правилният) избор на ламиниран паркет

(Правилният) избор на ламиниран паркет

Алтернативен вариант на естествения паркет е ламината, който притежава изключително много предимства в сравнение с масива.

Алтернативен вариант на естествения паркет е ламината, който притежава изключително много предимства в сравнение с масива. Най-голямото му предимство е неговата достъпност от финансова гледна точка. Ламинираният паркет е по-евтин от останалите подови настилки, а в комбинация и с огромното разнообразие от цветове, текстури и повърхности ламинираният паркет набира все по-голяма популярност. Ламинираният паркет се монтира и поддържа много лесно и благодарение на модерните производствени технологии можете да откриете ламиниран паркет, който да имитира почти всички видове класически и екзотични видове дървета или да наподобява керамичен под или естествен камък. Когато става въпрос за покупката на ламиниран паркет ние от „Паркетен свят” искаме да ви дадем няколко основни съвета, върху които да помислите преди да направите своя избор. Първият ни съвет, особено при първоначална покупка на ламиниран паркет, е да се „запознаете” на живо с различните видове ламинат, да си поръчате мостра или да посетите на място някой от магазините от веригата „Паркетен свят”, вместо да изберете онлайн пазаруването, което крие много рискове относно представата ви за реалния цвят на ламината и неговата повърхност. В крайна сметка може да се окаже, че спестеното време при онлайн избор и покупка на ламинат може да ви излезе много по-скъпо, от това да посетите една мострена зала, в която може да видите готов, монтиран ламинат, да се докоснете и да стъпите на него.

Както при всички видове подови настилки и ламинирания паркет може да определи общата визия и тон на помещението, в което е поставен. Поради тази причина, преди да направите избор на конкретен декор, трябва да помислите какъв ефект желаете да постигнете. Имайте предвид, че по-светлите цветове могат оптически да увеличат едно помещение, докато по-тъмните го правят да изглежда по-малко. Ако желаете да постигнете контраст и по-официална визия можете да изберете по-тъмен ламинат и да го съчетаете със стени или мебели в светлите цветови гами.

Вторият ни съвет относно избора на ламиниран паркет в свързан с помещението, в което ще се монтира ламината и по-конкретно с неговата натовареност. В зависимост от конкретното помещение- хол, спалня, коридор, офис и т.н. ще трябва да вземете и решение за дебелина (6мм, 7мм, 8мм, 10мм, 11мм или 12мм) и клас на износоустойчивост (от 21 до 32 клас). Класовете могат да се обособят в три подкласа – за слабо, средно и силно натоварени помещения. Класовете 21 и 22 са подходящи за много слабо натоварени жилищни помещения. Най-високите класове ламинати- 31 и 32 са предназначени за помещения с много голямо всекидневно натоварване и трафик като обществени сгради, магазини, заведения и други.

За да разпознаете лесно качествения ламинат ние от „Паркетен свят” ви съветваме да проверите качеството на сглобката- клик системата- като сглобите две или повече дъски една за друга. При сглобяване не трябва да се получават фуги или разлики в височините на отделните дъски. Снадките също трябва да са почти незабележими. Недобрата сглобка е предпоставка за последващо увреждане и по-бързо изхабяване на покритието на ламинирания паркет. В комбинация и с недостатъчно добра влагозащитеност, една некачествена сглобка започва да събира мръсотия и влага и така ламината може да се издуе. Материалът, от който е направен ламината (HDF) се състои от специални водозащитаващи смоли, които обаче често не се използват при по-евтините ламинати. За това е нужно да се информирате и относно степента на водопоглъщане на ламинирания паркет.

При нужда от допълнителна информация, характеристики на конкретни марки ламиниран паркет, информация относно монтаж или поддръжка на ламиниран паркет, избор на подходящи аксесоари и консумативи за постигане на завършеност на помещението, в което ще поставяте избрания ламинат и всичко друго свързано с ламинираните паркети можете да се обърнете към компетентните служители във всеки един магазин от веригата „Паркетен свят”.

3
Паркинг скобите са добро защитно средство за всяко...
Как да изберете най-добрия хостинг за вашия бизнес...