Размер на шрифта: +
3 minutes reading time (599 words)

За боядисване с латекс се иска сръчност и мислене!

Един мой приятел ме помоли да му помогна при ремонта на къщата му.Дошъл моментът, когато трябвало да се боядисва с латекс, а той не се чувстваше сръчен за тази работа.

Един мой приятел ме помоли да му помогна при ремонта на къщата му.Дошъл моментът, когато трябвало да се боядисва с латекс, а той не се чувстваше сръчен за тази работа. Аз имах известен опит в боядисването с латекс, но го предупредих, че все-пак не съм факир с мечето за боядисване.

Той настоя да му помогна, защото имаше ограничени възможности, пък и в днешно време си е чист хазарт да се довериш на случаен майстор. И така , отидох и огледах помещенията, които щяхме да боядисваме. Той ми се оплака, че дори опитал сам да боядисва, но нещо не се получило.

Когато поогледах стената, установих, че въобще не е обработил старата стена, а започнал да нанася латекс веднага.След няколко дни, старата боя започнала да се отлепя, а с нея и новата. Трябваше да се започне всичко отначало.Първо стените се грундират, обясних му аз. По този начин се изчистваха стените от стара боя и мръсотия, шпакловаха се пукнатини и неравности, и се подготвяше нова основа за полагане на латекс. Доста време си играх с грундирането, още повече, че в една от стаите имаше стари тапети за сваляне. Там падна много труд, защото те са били залепени със здраво лепило. Първо, трябваше да започнем боядисване с латекс на таваните.Той беше купил няколко кофи хубав италиански латекс, който горе-долу щеше да стигне за таваните. Минах два пъти с латекс таваните, като след първата „ръка” ги оставих да изсъхнат.

Този латекс беше на варова основа и имаше добро сцепление с тавана. Но все-пак, аз държах, таваните да се боядисат поне три пъти, за да се получи хубав снежно-бял цвят. Всяка следваща ръка трябваше да се минава напречно на първата.

След като приключих с таваните, залепих специални хартиени ленти, за да отсека тавана от стените. По този начин, когато боядисвах стените, таванът щеше да бъде предпазен от нацапване. Моят приятел ми помагаше с каквото може. Казах му, види ли петно латекс някъде, бързо с разредител и парцал да го почисти, защото изсъхне ли, трудно се отстранява. За стените беше по-сложно, защото за всяка стая той искаше различен цвят латекс.

Зачудихме се какъв точно цвят да бъдат стените, обсъждахме и спорехме. Отидохме да строителна складова база, където фирмите предлагаха латекс в богата цветова гама. Показаха ни супер каталози, с най-фини нюанси на всеки цвят, които можеха да се докарат чрез компютър, който оцветяваше латекс. Така клиента можеше да се сдобие с готов латекс. На мен обаче този начин не ми харесваше. От личен опит знаех, че е възможно да има разминаване.

Едно време, когато аз си боядисвах спалнята в апартамента , използвах готов латекс. Бях избрал един нежен нюанс на резедаво за стените и го поръчах на фирмата. И какво се получи ? Когато започнах да боядисвам стените с готовия латекс, резултатът беше един ярко, наситено зелен цвят, който нямаше нищо общо с поръчания от мен. Оттогава изобщо не се доверявам на разни компютри.

Купихме още латекс и оцветител. Чрез постепенно разбъркване, можеше да създадем по-светъл, или по-наситен цвят. Така моят приятел се спря на един тон от получения цвят. Разбърканият латекс придоби този цвят и чак тогава започнах да боядисвам стените. След първото минаване оставих латекса да изсъхне. Така той „дръпва” , избледнява малко и се получава действителния цвят на стената.

След окончателното одобрение на собственика, нанесох още два пъти латекс http://www.boro-bg.com/lateks по стените. Получиха се свежи и приятни стаи. Човекът беше доволен от вида на стаите, а аз удовлетворен, че съм помогнал на приятел.

 

2
Инструменти за дома и ръчни инструменти
Децата с онкологични заболявания също искат да игр...