Размер на шрифта: +
5 minutes reading time (1027 words)

Изграждане и ремонт на покриви от А до Я

Покривът е сложен и старателен процес. Ако инсталацията или ремонтът на покрива е неправилен, къщата няма да задържа топлина в стените си. Освен това могат да се появят течове, което ще доведе до загуба на херметичност на конструкцията и в крайна сметка до механично разрушаване на различни елементи на сградата. Това може да се избегне, като се свържете с компетентни специалисти.
За да не оставите такъв важен процес като изпълнението на покривни работи, единствено по преценка на майсторите, е полезно да си представите от какви етапи се състои и какво е характерно за всеки етап.
Разбираме за проблема
Строителният покрив се извършва в съответствие със стандартите. Това гарантира не само надеждност, но и безопасността на работа, което е свързано с постоянно присъствие на височина и повдигане на различни товари.
Концепцията за „покривните работи“ включва ремонт и поддръжка по същия начин като проектирането и изграждането на покрив. Тяхното отлагане в България традиционно се отлага до есента, но е по-добре да се погрижите предварително за покрива, ако е възможно, още повече, че през есента често няма достатъчно квалифицирани специалисти.
Основните етапи при ремонт на покрива
Всички видове покривни работи допринасят за надеждността и здравината на покрива, така че не трябва да пренебрегвате нито една от стъпките, спазването на тяхната последователност и подхода към тяхното изпълнение е изключително отговорно.
Подготвителна работа
По време на подготвителната работа е важно да се създаде обмислен проект на покрива, след което оценката за покривните работи ще бъде подробна и разумна. Не забравяйте, че покривът не се състои само от покрития. В допълнение към него бюджетът ще включва компоненти на носещата конструкция, аксесоари за водосточната система, изолация и пароизолация. Също така не забравяйте за разходите за транспорт и реалния покрив. Всички материали трябва да бъдат правилно подбрани и доставени навреме до строителната площадка. След това можете да продължите с инсталацията.
Монтаж на  конструкция
Всеки покрив се нуждае от надеждна рамка, върху която ще бъде монтирано покритието. При монтажа на носеща конструкция е важно да се гарантира нейната здравина и устойчивост на външни влияния. Според GOST конструкцията на покрива трябва да издържа натоварване от 200 kg / m2. Като материали за изграждането на носещата конструкция могат да се използват дървени греди или дъски, както и поцинкована стомана. Носещите конструкции, изработени от поцинкована стомана, са по-скъпи, но експлоатационният им живот е до 100 години.
Монтаж на улуци и водосточна система
При планиране на покриви не може да се пренебрегне инсталирането на водосточна система, тъй като отсъствието й значително намалява живота на покрива. Съвременните дренажни системи успешно се вписват във всеки проект и могат да се превърнат в допълнителен елемент на външната декорация на сградата.
Има два начина за организиране на отводняване:
Линейна система. Това е дренажна система, съставена от улуци, затворени в модулни канали. Такава система обикновено се използва за сгради с плосък покрив.
Точкова система. Това е най-разпространената дренажна система е създаването на склонове от конвертор на определени места. От тях водата се подава във водосбора.
Монтаж на покривни прозорци и балкони
Таванските прозорци и балконите са по-добре да се поставят в проекта незабавно, но необходимостта от тях може да възникне няколко години след монтажа на покрива. Квалифициран екип от покривни работи от този вид ще бъде изпълнен с помощта на най-новите технологии, които няма да навредят на покривната конструкция и вътрешната украса, важно е само да изберете правилно всички компоненти и да разработите проект.
Биологична и пожарна защита
Ако носещите конструкции са от дърво, те трябва да бъдат импрегнирани със защитни съединения, които ще предотвратят пожар, гниене, паразити и щети. Всички нагреватели трябва също да включват импрегнации, забавящи горенето.
Парна бариера и изолация
Тъй като според законите на физиката топлият въздух се издига и студеният въздух се втурва надолу, покривът трябва да предпазва къщата възможно най-много от изтичане на топлина и проникване на студ. За това нагревателите задължително са предвидени в дизайна. Парна бариера ви позволява да поддържате необходимите условия за влажност в къщата, от които ще зависи експлоатационният живот както на вътрешната украса, така и в крайна сметка на носещите конструкции. При изчисляване на покрива е задължително разходите за изолация и пароизолация да бъдат положени в него.
Монтаж на покрив
Вълнуващ етап, който визуално ви доближава до завършването на строителството на къщата. Спазването на инсталационните технологии ще ви позволи да получите перфектния покрив без пукнатини и неравности.
Меки покриви. Те са ролки от специални битумни материали, които бързо се разточват, покриват големи площи, и се фиксират по различни начини - често чрез заваряване.
Метална плочка е Красив и издръжлив материал, който изисква съответствие с технологиите за монтаж, за да се гарантира правилната надеждност на всички фуги. С използването на висококачествени покрития и подходящата квалификация на специалист, монтажът на метални плочки може да се извърши бързо.
Украса. Листовете от велпапе се припокриват, широчината им зависи от наклона на покрива. Ако е под 12 градуса, трябва допълнително да използвате силиконови уплътнители. Професионалните подови настилки често се монтират независимо, без да се включва екип, но покривът до ключ в случай на използване на професионални подови настилки се извършва на достъпни цени и няма много смисъл да пестите на този етап.
Хидроизолационни работи
За надеждна хидроизолация на плоски и скатни покриви се използват ролкови материали, които са залепени по цялата площ. Хидроизолацията на плосък покрив може да се извърши и чрез нанасяне на непрекъснат слой боя или мастика (течен каучук).
Монтаж на защитни мембрани
Строителните мембрани са модерно средство за защита на плосък покрив. Те допринасят за извеждането на излишната влага от помещението навън и не позволяват тя да проникне вътре. Мембраните могат да бъдат инсталирани по време на създаването или възстановяването на покрива.
Довършителни фронтони и корнизи
Фронтоните на покрива са завършени със сайдинг или тухла. Самите корнизи могат да бъдат направени от дърво или сайдинг. В зависимост от избраните довършителни материали за тези покривни елементи, идентичните къщи могат да изглеждат напълно различно.
Разходи за работа
Цената на покрива ще зависи от геометричните параметри на покрива, използваните технологии и материали. Първо се съставя списък с необходимите работи, след което се изчислява цената на покрива на квадратен метър. Ако е необходимо, инсталирането на носещи конструкции, тези цифри могат да нараснат 1,5-2 пъти. Носещите конструкции са най-отговорната и скъпа част на покрива, съпоставима по значение с основата на къщата.
1
Офис стол - грижа за здравето на човек
Възможно ли е да се перат сватбени рокли - плюсове...