Размер на шрифта: +
2 minutes reading time (446 words)

Фугите – принадлежност и видове

Фуги са тесни процепи между плоскости (независимо от какъв материал- паркет, бетонени плочки), чиято роля е да поема напрежението, което се създава при разместването, деформацията на плоскостите.

Какво означава фуги и каква е тяхната роля?

Фуги са тесни процепи между плоскости (независимо от какъв материал- паркет, бетонени плочки), чиято роля е да поема напрежението, което се създава при разместването, деформацията на плоскостите. Целта им е да предпазят конструкцията от евентуални напуквания, драскотини, или други неблагоприятни действия. За целта всички фуги се пълнят с фугираща смес, която днес може да намерите в различни варианти. В зависимост от желания ефект, може да разгледате каталози с различни смеси. Фирмите- производители представят на пазара постоянно нови, интересни смеси за фуги, които освен, че гарантират съхранението на конструкцията, дават и по- модернистичен, авангарден външен вид.

Обработването на фуги е много важен момент от строителния, ремонтен план. С тяхна помощ се свързват отделни елементи и се позволява перфектното прилепване на конструкцията.

При запълване на фуги, трябва да се обмислят и планират няколко неща, като на пример обработката им трябва да бъде съобразена с температурните разширения и въздушни напрежения.

Видовете фугиса разнообразни и различни една от друга, но основно се делят на две категории: свързващи фуги и фуги за поемане на движения.

На т.нар. свързващи фуги им трябва много хидроизолация. Най-често се прилагат пир монтиране на дограма и входни врати.

Вторият вид- фуги, поемащи движения, се прилагат, когато една нова сграда например предстои да се слегне и това трябва да се вземе предвид.

Добре обработените фуги зависят от основата- нейното състояние и почистване, както и от материала на плочките. Затова погрижете се основата да ви бъде максимално пригодена за нанасяне на фуги - почистете я от прах и предишни материали.

А по отношение на фугиращите смеси- те се различават, както по състава си, така и по своето приложение. Те също имат пряко въздействие спрямо устойчивостта на конструкцията.

Има смеси за фуги за сухи и за влажни помещения, за външни, или вътрешни условия, както и цветни, декоративни. Могат да се категоризират и по друг белег: бързо втвърдяващи се, стандартни и по- бавно втвърдяващи се.

Особеното при сместа за фуги е, че бърз засъхва, така че е добре да покриете ъглите на вашите фуги, за да избегнете тяхното зацапване. Използвайте микрофибърни кърпи.

За какво да внимаваме?

  • Внимавайте с широчината на фугите- използвайте еластични фугиращи смеси

  • За да се елиминира опасността от появата на плесен, и/или мухал- използвайте водоотблъскващи смеси за фуги

  • За по-фини плоскости- използвайте по- неагресивни материали. Доверете се на устойчиви на химически вещества фугиращи смеси.

Обработването на фуги може да се възприеме и като артистична дейност. Изберете подходящи материали, посъветвайте се със специалисти и се развихрете, създайте уникален вид на вашите конструкции.

 

1
Бургас - най-добрият град за живеене и туризъм
Геодезическо заснемане се прави преди и след завър...